Please enable JS

Παθήσεις Ονύχων

Παθήσεις ονύχων

Η ονυχοκύρτωσις ή κυρτονυχία είναι μια συνήθης παραμόρφωση των νυχιών, ιδιοπαθής ή συνηθέστερα επίκτητη δευτεροπαθής, όπου το σχήμα του κεράτινου δίσκου των νυχιών υπερκυρτώνεται αμφοτερόπλευρα, με αποτέλεσμα να έχει το σχήμα ανεστραμμένου U και τα ελεύθερα χείλη του νυχιού να εισέρχονται κάθετα εισφρύοντας στο δέρμα των παρωνυχίδων, προκαλώντας έτσι δευτεροπαθείς μικροβιακές και μυκητιασικές λοιμώξεις, οι οποίες καταστρέφουν σταδιακά την μήτρα του όνυχος.

Η ονυχομυκητίαση είναι μια λοίμωξη των νυχιών η οποία προκαλείται κυρίως από ένα είδος  μυκήτων που ονομάζεται  δερματόφυτα. Η ονυχομυκητίαση μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε μέρος του νυχιού, συμπεριλαμβανομένης της πλάκας, της κοίτης και της μήτρας του νυχιού. Η ονυχομυκητίαση είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Είναι πολύ εύκολο να την κολλήσετε σε μέρη που κυκλοφορείτε ξυπόλυτοι, όπως πισίνα, δημόσια ντους, παραλίες, όπως επίσης και σε καταστήματα περιποίησης νυχιών, εάν τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται δεν είναι αποστειρωμένα.

Συχνές Ερωτήσεις

Γιατί είναι σημαντική (πέρα από το αισθητικό θέμα) η εμφάνιση των νυχιών μας;

Η όψη των νυχιών είναι εκτός των άλλων, καθρέφτης της γενικότερης υγείας του οργανισμού μας. Πολλές συστηματικές παθήσεις έχουν και εκδηλώσεις από τα νύχια. Αλλαγές στο χρώμα, την ανθεκτικότητα, το πάχος και γενικά την ποιότητα και όψη των νυχιών μπορεί να είναι εκδήλωση κάποιας δερματολογικής ή άλλης πάθησης.
Ενδεικτικά προβλήματα λειτουργίας του θυρεοειδούς, του ήπατος των πνευμόνων, του παγκρέατος μπορεί να έχουν και εκδηλώσεις στην εμφάνιση των νυχιών.Υπάρχουν αθώες καταστάσεις όπως έλλειψη κάποιας βιταμίνης που εκδηλώνεται ως αλλοίωση στα νύχια έως και πολύ σοβαρές καταστάσεις, όπως το μελάνωμα των άκρων.

Ένα συχνό πρόβλημα είναι τα εύθραυστα νύχια. γιατί συμβαίνει αυτό;

Τα νύχια, όπως και τα μαλλιά, είναι εξαρτήματα του δέρματός μας και το εξωτερικό περίβλημά τους αποτελείται από κερατίνη. Η ποιότητα της κερατίνης είναι γενετικά καθορισμένη και διαφέρει από άτομο σε άτομο.
Εκτός από τα φυσιολογικά εύθραυστα (μαλακά) νύχια, υπάρχουν κάποιες παθολογικές αιτίες όπως έλλειψη σιδήρου, βιταμινών ή προβλήματα λειτουργίας του θυρεοειδή που μπορεί να προκαλέσουν ευθραυστότητα. Εκτός από τις παραπάνω συχνές αιτίες, σπανιότερα η λήψη ορισμένων φαρμάκων, (π.χ ρετινοειδών για ακμή) ορμονών ή κάποιες σοβαρές λοιμώξεις κάνουν τα νύχια εύθραυστα.
Υπάρχουν επίσης δερματολογικές παθήσεις όπως η ψωρίαση, η προσβολή των νυχιών από μύκητες, ο ομαλός λειχήνας και άλλες που προκαλούν ευθραυστότητα.
Σημαντικό ρόλο, τέλος, παίζουν τα μηχανικά αίτια, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, χρήση απορρυπαντικών και άλλων χημικών, συχνό μανικιούρ, (χέρια) στενά παπούτσια ή πολύωρο περπάτημα ή τρέξιμο που τραυματίζουν τα νύχια (πόδια).

Αλλαγή στο χρώμα των νυχιών σημαίνει ότι πάσχουν από μύκητες; να χρησιμοποιούμε αντιμυκητιασικά;

Όχι απαραιτήτως, καθώς υπάρχουν πολλές καταστάσεις που μπορεί να αλλάξουν το χρώμα ενός ή πολλών νυχιών (άσπρα, κίτρινα, καφέ, γκρι, κόκκινα, πράσινα, μαύρα, μπλε). Είναι επίσης λάθος από μόνος του ο ασθενής να χρησιμοποιεί τοπικά αντιμυκητιασικά (ακόμα και Betadine) διότι εάν χρειαστεί να γίνει καλλιέργεια, δεν δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα και καθυστερεί η θεραπεία. Η θεραπεία μάλιστα της ονυχομυκητίασης, εκτός από αρχόμενες περιπτώσεις ή όταν αντενδείκνυται (π.χ ηπατική ανεπάρκεια) γίνεται με αντιμυκητιασικά χάπια.

Τι σημαίνουν τα λευκά στίγματα (ασπράκια) στα νύχια;

Η στικτή λευκονυχία είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα και μπορεί να παρουσιάζεται έως και στο 50% του πληθυσμού. Η πιο συχνή αιτία είναι μικροτραυματισμοί της μήτρας του νυχιού όπως από μανικιούρ ή προκλητοί από επαναλαμβανόμενες κινήσεις τριβής των νυχιών με τα άλλα δάκτυλα.
Αλλά και δερματολογικά νοσήματα, όπως η ψωρίαση έχουν σαν αποτέλεσμα στικτές λευκωπές περιχές, καθώς και σε κάποιες μορφές μυκητιάσεων στο πάσχον νύχι. Τέλος, σε εμπύρετες λοιμώξεις (παρωτίτιδα, ρευματικός πυρετός κ.α) αλλά και στο διαβήτη μπορεί να εμφανιστούν λευκωπά στίγματα στα νύχια.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να φροντίσουμε την υγεία των νυχιών;

Θεραπευτικά, εάν υπάρχει υποκείμενη αιτία πρέπει να θεραπεύεται, ενώ σε κάθε περίπτωση η αποφυγή συχνών πλυσιμάτων (χέρια) και τραυματισμών (όχι τραυματικά μανικιούρ, όχι πολύ στενά παπούτσια) σίγουρα βοηθάει. Επίσης, η καλή υγιεινή των ποδιών με καλό στέγνωμα και αποστείρωση των συνέργων μανικιούρ-πετικιούρ προλαμβάνει τους μύκητες.
Υπάρχουν επίσης συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, καθώς και τοπικά ενυδατικά και σκληρυντικά σκευάσματα που ενισχύουν την κερατίνη στιβάδα και την κάνουν πιο ανθεκτική. Ο δερματολόγος είναι ο κατάλληλος ιατρός για να διαγνώσει μία υποκείμενη αιτία- αν υπάρχει- και να δώσει αποτελεσματική θεραπεία.

Ποιά είναι τα αποτελέσματα θεραπείας;

Δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί πώς ένας ασθενής θα ανταποκριθεί στη θεραπεία της λεύκης. Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι δεν υπάρχει μία θεραπεία που να λειτουργεί για όλους. Τα αποτελέσματα μπορούν να ποικίλλουν από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο. Συνδυάζοντας δύο ή περισσότερες αγωγές συχνά απολαμβάνουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Πως αντιμετωπίζεται η ονυχομυκητίαση με το Discovery Pico Plus Laser;

Το Discovery Pico Plus Laser αποτελεί την πιο σύγχρονη θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης. Το Laser χάρη στο εξειδικευμένο πρόγραμμα PT,  χρησιμοποιεί την κατάλληλη ενέργεια και μέσω της θερμότητας που παράγει τοπικά καταστρέφει το μύκητα με ασφάλεια, χωρίς να επηρεάζει την επιφάνεια του νυχιού ή το δέρμα γύρω από αυτό. Διεισδύει σε όλο το πάχος του νυχιού, εκεί που πολλές φορές δεν φτάνουν οι κλασσικές φαρμακευτικές θεραπείες, προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Mε την χρήση του Discovery Pico Plus Laser  το νύχι μεγαλώνει και αναπτύσσεται ένα νέο και υγιές νύχι όσο το παλιό απομακρύνεται. Η διαδικασία αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί σε 6 μήνες για το χέρι και σε 12 μήνες για το πόδι.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται με το Discovery Pico Plus Laser;

Συνήθως απαιτούνται 4 – 6 συνεδρίες ανά 15 ημέρες,ανάλογα με την βαρύτητα της ονυχομυκητίασης.

Προφυλάξεις.

Μετά τη θεραπεία της ονυχομυκητίασης ο δερματολόγος μας Σουμαλεύρης Αλέξανδρος θα σας κατευθύνει για το πώς θα κινηθείτε ώστε να αποφευχθεί πιθανή υποτροπή.

Oι κοινότερες παθήσεις των νυχιών

Επικοινωνείστε μαζί μας

210 213 4454