• Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις για την Ακμή

   Τι είναι η κοινή ακμή;

   Η κοινή ακμή είναι το πιο συχνό δερματολογικό πρόβλημα στους εφήβους. Σχεδόν όλοι οι έφηβοι μπορεί να έχουν μερικές φορές λίγα ή περισσότερα σπυράκια ακμής. Το 15% των εφήβων όμως έχει πιο ενοχλητική ακμή, που μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή βαριά. Η ακμή αυτή συνήθως χρειάζεται ιατρική βοήθεια. Η ακμή μπορεί να ξεκινήσει στις ηλικίες 11-14 ετών, ενώ πιο συχνά παρατηρείται στις ηλικίες 14-19 ετών. Περιστασιακά, βλάβες ακμής μπορεί να παρουσιάσει ένα μεγάλο ποσοστό στις ηλικίες μεταξύ 19 και 35 ετών και ένα πολύ μικρότερο ποσοστό μέχρι την ηλικία των 40 ετών.

   Πού οφείλεται η ακμή;

   Η ακμή οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που συνεργάζονται ώστε να δημιουργηθεί η πρώτη βλάβη της ακμής, που είναι ο φαγέσωρας (ένα άσπρο κλειστό μπιμπικάκι). Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι η υπερπλασία και υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων, με αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή σμήγματος. Το σμήγμα δεν μπορεί να βγει από το θύλακο του πόρου γιατί αυτός κλείνει και δημιουργείται έτσι ο φαγέσωρας. Σημαντικό ρόλο στην παθογένεια της ακμής παίζει και το προπιονικό βακτηρίδιο της ακμής.

   Ποιά είναι τα είδη της κοινής ακμής;

   Υπάρχουν πολλά είδη ακμής (φαγεσωρική, φλυκταινώδης, βλατιδοφλυκταινώδης, κυστική κλπ.), ανάλογα με το είδος των βλαβών που υπάρχουν στο δέρμα και χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση για το κάθε είδος.

   Ποιός είναι ο στόχος της θεραπείας στην ακμή;

   Οι βασικοί στόχοι είναι η ελάττωση της παραγωγής του σμήγματος, η ομαλοποίηση της κερατινοποίησης στο τριχοσμηγματικό θύλακο και η εξάλειψη της φλεγμονής.

   Τι θα πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής σε σχέση με τη θεραπεία;

   Ο ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα έχει κανένα άμεσο αποτέλεσμα από τη θεραπεία. Η βελτίωση των βλαβών θα είναι μικρή αρχικά και θα φτάσει σε ένα καλό σημείο έπειτα από 5-6 μήνες.

   Ποιά είναι η τοπική θεραπεία της ακμής;

   Τοπικά χρησιμοποιούνται κρέμες ή διαλύματα που περιέχουν αντιβιοτικά, καθώς επίσης και κρέμες ή gel που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου, αζελαϊκό οξύ και ρετινοειδή.

   Ποιά είναι η συστηματική θεραπεία της ακμής;

   Συστηματικά χορηγούνται τα ρετινοειδή (από την ηλικία των 12 ετών και άνω), τα αντιβιοτικά και ορμόνες (όταν υπάρχει ορμονικό πρόβλημα). Η ισοτρετινοΐνη (ρετινοειδές) είναι το φάρμακο που έφερε επανάσταση στη θεραπεία της ακμής. Όταν χορηγείται από το στόμα χρειάζονται εξετάσεις αίματος πριν από τη θεραπεία και κάθε μήνα κατά τη διάρκεια της θεραπείας (περίπου για 5-6 μήνες), καθώς επίσης και ιατρική παρακολούθηση. Η θεραπεία αυτή είναι περισσότερο αποτελεσματική σε σχέση με όλες τις άλλες, επειδή επηρεάζει όλους τους παράγοντες που συμμετέχουν στην παθογένεια της κοινής ακμής.

   Ποιές είναι οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις από τη θεραπεία της ακμής;

   Συνήθως στις θεραπείες της ακμής τον πρώτο μήνα μπορεί να υπάρξουν ξηροδερμία, ερεθισμός και προσωρινή επιβάρυνση της νόσου. Χρειάζεται, λοιπόν, σωστή ενημέρωση του ασθενούς πριν από την έναρξη της θεραπείας.

   Τα καλλυντικά παίζουν ρόλο στην επιδείνωση της ακμής;

   Χρειάζεται προσοχή στα καλλυντικά που χρησιμοποιούνται από τους εφήβους γιατί ορισμένα από αυτά μπορεί να κάνουν κακό στην ακμή. Τα καλλυντικά που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να μην είναι λιπαρά και να μην είναι φαγεσωρογόνα, πράγμα που θα πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα σαπούνια που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να είναι απαλά, έτσι ώστε να μην ερεθίζουν το δέρμα.

   Η δίαιτα παίζει ρόλο στην εμφάνιση ή στην επιδείνωση της ακμής;

   Η δίαιτα δεν παίζει κανένα ρόλο στην ακμή και γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος οι ασθενείς να αποφεύγουν τις σοκολάτες και τα λιπαρά.
  • Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις για την Παιδική Δερματολογία

   Τι ειναι η παιδική δερματολογία;

   Η παιδιατρική δερματολογία μελετάει τις ιδιαιτερότητες του δέρματος των νεογνών, των παιδιών και των εφήβων. Υπάρχουν πολλές δερματοπάθειες οι οποίες πρωτοεμφανίζονται στην τρυφερή αυτή ηλικία ή είναι συχνότερες σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες.

   Ποιές είναι οι συχνότερες παιδικές δερματοπάθειες;

   Η συχνότερη εξ'αυτών είναι η ακμή, η οποία εκτός από την έξαρση που παρουσιάζει κατά την εφηβεία, απαντάται συχνά και στα νεογνά (νεογνική ακμή) και σπανιότερα και στην παιδική ηλικία.
   Μία άλλη συχνή παιδική δερματοπάθεια είναι η ατοπική δερματίτιδα ή ατοπικό έκζεμα, που υπολογίζεται ότι προσβάλλει κατά μέσον όρο 10-12% των παιδιών παγκοσμίως, με μεγαλύτερη επίπτωση στις ανεπτυγμένες χώρες.
   Αρκετά συχνές είναι και οι ιογενείς λοιμώξεις του δέρματος όπως οι κοινές μυρμηκιές και η μολυσματική τέρμινθος. Αν και αυτοπεριοριζόμενες, οι βλάβες αυτές καλό είναι να θεραπεύονται διότι είναι μεταδοτικές και μπορούν να μολυνθούν και άλλα σημεία του δέρματος του ίδιου του παιδιού με αυτο-ενοφθαλμισμό ή και άλλα άτομα που έρχονται σ'επαφή με αυτές.
   Στα βρέφη συναντάμε συχνά τη δερματίτιδα εκ σπαργάνων, μία μορφή ερεθιστικής δερματίτιδας που εντοπίζεται στην περιοχή κάτω από την πάνα και οφείλεται στον ερεθισμό του δέρματος από συστατικά των ούρων και των κοπράνων που μένουν σ'έπαφή με το δέρμα. Στην ίδια περιοχή, λόγω των συνθηκών ζέστης και υγρασίας που επικρατούν, μπορεί να αναπτυχθεί και λοίμωξη από τον μύκητα Candida Albicans. Οι δύο οντότητες πρέπει να διαχωριστούν, καθώς η θεραπευτική αντιμετώπισή τους είναι διαφορετική σε κάθε περίπτωση.
   Μία ιδιαίτερη ομάδα παθήσεων που συναντάμε στα παιδιά είναι οι αγγειακές βλάβες. Συχνότερες είναι οι αγγειακές δυσπλασίες και σπανιότερα είναι τα αιμαγγειώματα. Η χρήση των σύγχρονων αγγειακών LASER έχει φέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση των βλαβών αυτών.
   Η εντοπισμένη απώλεια μαλλιών σε μία περιοχή του τριχωτού της κεφαλής ενός παιδιού μπορεί να οφείλεται σε απλή ακούσια μηχανική έλξη και απόσπαση των τριχών (τριχοτιλλομανία), μπορεί όμως να είναι εκδήλωση γυροειδούς αλωπεκίας, ή να οφείλεται σε μυκητίαση.
   Τέλος, υπάρχουν πολλές σπάνιες γενετικές παθήσεις του δέρματος, ονομαζόμενες γενοδερματοπάθειες, που πρωτοεκδηλώνονται στην παιδική ηλικία. Επίσης, παθήσεις που εμφανίζονται κατά κανόνα στην ενήλικη ζωή, δεν αποκλείεται να προσβάλλουν και τα παιδιά.
   Η προσέγγιση των μικρών ασεθνών με δερματοπάθεια πρέπει να γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να κερδηθεί η εμπιστοσύνη τους, πρός διασφάλιση της καλύτερης συνεργασίας και συμμόρφωσης με στόχο το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Σημαντικό στήριγμα στην προσπάθεια αυτή είναι οι ίδιοι οι γονείς, οι οποίοι πρέπει να ενημερώνονται πλήρως για την πάθηση του παιδιού και τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, ώστε να βοηθήσουν ουσιαστικά την επίτευξη του θεραπευτικού στόχου.

   Τι είναι η ατοπική δερματίτιδα;

   Πρόκειται για μια φλεγμονώδη δερματοπάθεια που μπορεί να εμφανιστεί από την πρώιμη παιδική ηλικία. Το δέρμα εμφανίζεται ερυθρό, ξηρό και έντονα κνησμώδες. Συνήθως η νόσος υποχωρεί καθώς το παιδί μεγαλώνει. Μπορεί όμως να διατηρηθεί και στην ενήλικη ζωή ή να πρωτοεμφανιστεί στην παιδική ή στην ενήλικη ζωή.

   Τι είναι η ατοπία;

   Η ατοπία είναι η κληρονομική προδιάθεση για εμφάνιση διαφόρων μορφών αλλεργίας (ατοπική δερματίτιδα, αλλεργικό βρογχικό άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα ή ρινοεπιπεφυκίτιδα) επί επαφής με κοινά αλλεργιογόνα ακίνδυνα για τα υπόλοιπα άτομα.

   Ποιά είναι η αιτία της ατοπικής δερματίτιδας;

   Η νόσος οφείλεται τόσο σε κληρονομικούς όσο και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αν ένας ή και οι δύο γονείς πάσχουν από κάποια μορφή ατοπίας τότε το παιδί τους έχει κληρονομικά μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσει μια από τις παραπάνω νόσους καθώς και συνδυασμούς αυτών. Όταν μάλιστα το παιδί με την κληρονομική προδιάθεση εκτίθεται σε ερεθιστικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες (πολύ συχνό πλύσιμο, χρήση ερεθιστικών καθαριστικών προϊόντων, χρωστικές, απορρυπαντικά, τρίχωμα ζώων, μάλλινα υφάσματα κ.α.) τότε επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το δέρμα του μέχρι το σημείο εκδήλωσης της νόσου.

   Πως θεραπεύεται η ατοπική δερματίτιδα;

   Η νόσος διατρέχει με υφέσεις και εξάρσεις μέχρι την πλήρη υποχώρησή της, στο πλείστο των περιπτώσεων, καθώς το παιδί μεγαλώνει. Η αποφυγή των ερεθιστικών παραγόντων και η καλή ενυδάτωση του δέρματος (βασικό θεραπευτικό και προληπτικό μέσο για τα παιδιά αυτά) εμποδίζει την εμφάνιση κνησμού και βλαβών στο δέρμα. Στη διάρκεια των εξάρσεων της νόσου και ανάλογα με τη βαρύτητά της χρησιμοποιούνται μαλακτικά σκευάσματα, τοπικά ή από το στόμα στεροειδή, τοπικά ή από το στόμα αντιβιοτικά, ανοσορυθμιστικά φάρμακα και λιγότερο συχνά αντιισταμινικά.

   Τι είναι η μολυσματική τέρμινθος;

   Πρόκειται για ιογενή λοίμωξη του δέρματος που είναι πολύ κοινή σε παιδιά αλλά και σε σεξουαλικά δραστήριους ενήλικες.

   Πως μοιάζουν οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου;

   Μοιάζουν με σπυριά στο χρώμα του δέρματος ή ρόδινα σε μεγέθη από χιλιοστά έως πάνω από μισό εκατοστό. Η μεγαλύτερες από τις βλάβες αυτές παρουσιάζουν ομφαλωτό κέντρο. Οι μικρές βλάβες μπορούν να ληφθούν ως διαφορετικής αιτιολογίας π.χ. μυρμηκίες, γι αυτό η εξέταση από δερματολόγο είναι απαραίτητη, μια και η θεραπευτική αντιμετώπιση αυτών διαφέρει.

   Πως μεταδίδεται και που μπορεί να εμφανιστεί η νόσος;

   Μεταδίδεται με άμεση σωματική επαφή αλλά και έμμεσα μέσω αντικειμένων. Υπάρχουν τέσσερις τύποι του ιού με πιο συχνό τον τύπο 1 (ο τύπος 2 ανευρίσκεται συχνότερα σε σεξουαλικά δραστήριους ενήλικες και σε ανοσοκατεσταλμένους). Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος ενός παιδιού αλλά είναι συχνότερες στο πρόσωπο.

   Πως απαλλάσσεται κανείς από τη μολυσματική τέρμινθο;

   Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ο ίδιος ο οργανισμός να αντιμετωπίσει τον ιό αλλά δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σε ποιον και πότε θα γίνει αυτό και αν σκεφτεί κανείς ότι όσο συνεχίζουν να υφίστανται οι βλάβες ο ιός μεταδίδεται, καταλαβαίνει την αναγκαιότητα υποβολής σε θεραπεία. Η θεραπεία λοιπόν μπορεί να γίνει με τοπική εφαρμογή ειδικών φαρμακευτικών προϊόντων, με κρυοθεραπεία (υγρό άζωτο), διαθερμία (καυτηριασμός της βλάβης), laser CO2 αλλά και αφαίρεση / απόξεση ολόκληρης της βλάβης υπό τοπική αναισθησία. Ο δερματολόγος θα προσδιορίσει την ενδεδειγμένη για κάθε περίπτωση μέθοδο.
  • Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις για την Δερματοσκόπηση

   Τι ειναι η χαρτογραφηση σπίλων;

   Η χαρτογράφηση των σπίλων (ελιών) είναι η πιο προηγμένη μέθοδος για έγκαιρη διάγνωση του δερματικού καρκίνου. Με την χρήση ιατρικής κάμερας κάνουμε λήψη φωτογραφιών υπερυψηλής ανάλυσης (ψηφιακή δερματοσκόπηση). Επιπλέον, με την συνολική φωτογράφιση του σώματος οι σπίλοι χαρτογραφούνται και εντοπίζονται με ακρίβεια στις επαναληπτικές εξετάσεις. Κατά την πρακτική των τακτικών επανελέγχων οι αρχικές και οι επαναληπτικές φωτογραφίες συγκρίνονται και έτσι εντοπίζεται η παραμικρή διαφοροποίηση και πιθανή εμφάνιση δερματικού καρκίνου σε πρώιμο στάδιο.

   Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της δερματοσκόπησης;

   • Συστηµατική παρακολούθηση µέσω της χαρτογράφησης των σπίλων αποτελεί το καλύτερο µέσο πρόληψης για τον καρκίνο του δέρµατος.
   • Οι επικίνδυνοι καθώς και οι νεοεμφανιζόμενοι σπίλοι (ελιές) εντοπίζονται εγκαίρως
   • Μπορούμε να εντοπίσουμε την παραµικρή διαφορά στην δοµή των σπίλων και να κάνουμε διαχρονικές συγκρίσεις.
   • Οι δερµατικοί έλεγχοι είναι εντελώς ανώδυνοι και µας βοηθούν να αποφύγουµε αφαιρέσεις ακίνδυνων σπίλων.

   Πως καταλαβαίνουμε αν ένας σπίλος (ελιά) είναι ύποπτος;

   Υπάρχουν 5 κανόνες που μας βοηθούν να αξιολογήσουμε τους ύποπτους σπίλους. Σπίλοι που παρουσιάζουν τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά πρέπει να εξετάζονται.
   • Ασυμμετρία
   • Ανώµαλα και ακανόνιστα όρια (π.χ. δαντελωτή όψη)
   • Ποικιλοχρωμία (ανομοιομορφία στον χρωματισμό)
   • Διάμετρο μεγαλύτερη από 5mm
   • Ανύψωση και ιδιαίτερα άνιση ή αλλαγές με την πάροδο του χρόνου

   Κάθε διαφοροποίηση πρέπει να εξετάζεται άμεσα και να αξιολογείται.
   • Αλλαγές στο χρώµα (π.χ.εξασθένιση ή ένταση του χρώµατος, νέοι χρωµατισµοί)
   • Μεταβολή στο µέγεθος – αύξηση ή µείωση
   • Αλλαγές στο περιβάλλον δέρµα (π.χ. ερυθρότητα, λευκά στίγµατα,οίδηµα)
   • Φαγούρα, πληγή, περίεργη αίσθηση
   • Αιµορραγία
   • Νεοεμφανιζόμενοι σπίλοι (ειδικά σε ηλικίες άνω των 25 ετών)

   Ποιοί ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου;

   Εάν συμβαίνει οτιδήποτε από τα παρακάτω, επισκεφθείτε τον ιατρό άµεσα.
   • Έχετε ευαίσθητο ανοιχτόχρωμο δέρμα;
   • Έχετε πολλούς σπίλους?(περισσότερους από 50);
   • Υπάρχει ιστορικό καρκίνου του δέρματος στην οικογένεια σας;
   • Έχει παρατηρηθεί μελάνωμα στο δέρμα σας στο παρελθόν;
   • Έχετε εκ γενετής κάποιους μεγάλους σπίλους;
   • Έχετε ύποπτους και πρόσφατα αλλοιωμένους σπίλους;
   • Κατά την διάρκεια της παιδικής σας ηλικίας υποφέρατε από έντονα ηλιακά εγκαύματα;

   Τι είναι το μελάνωμα;

   Πρόκειται για κακοήθη όγκο των μελανοκυττάρων, που είναι τα κύτταρα που παράγουν τη μελανίνη (χρωστική που προκαλεί το μαύρισμα). Συνήθως εκδηλώνεται με μια καφέ ή μαύρη κηλίδα, είτε σε υγιές δέρμα είτε σπανιότερα μέσω κάποιας προϋπάρχουσας ελιάς. Το μελάνωμα ευνοείται από έντονες, μικρής διάρκειας εκθέσεις στον ήλιο, ιδιαίτερα αυτές που προκαλούν ηλιακά εγκαύματα

   Ποιός μπορεί να προσβληθεί από μελάνωμα;

   Όλοι οι άνθρωποι έχουν πιθανότητες να προσβληθούν. Και σε αντίθεση με τα καρκινώματα, το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία: αν και το ήμισυ των μελανωμάτων εμφανίζεται σε άτομα άνω των 50 ετών, αποτελεί έναν από τους συχνότερους καρκίνους στους νέους (σπανίως στα παιδιά, η μέση ηλικία κατά τη διάγνωση εκτιμάται ότι είναι τα 30 έτη)

   Είναι σοβαρό;

   Αν και είναι ο σπανιότερος καρκίνος του δέρματος, το κακοήθες μελάνωμα θεωρείται ο πιο επικίνδυνος καρκίνος του δέρματος, καθώς μπορεί να προκαλέσει μετάσταση, πρέπει να διαγνωστεί το συντομότερο δυνατόν. Όσο νωρίτερα πραγματοποιηθεί η διάγνωση, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες ίασης.
   Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών, είναι δυνατή η πλήρης ίαση ενός μελανώματος αν η θεραπεία πραγματοποιηθεί στο πρώτο στάδιό του. Επομένως, αν ανακαλύψετε κάποιο ύποπτο σημάδι, είναι απολύτως απαραίτητο να μας συμβουλευτείτε .
  • Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις για την Λεύκη

   Τι ειναι η λεύκη;

   Η λεύκη είναι μια ασθένεια στην οποία η χρωστική των κυττάρων του δέρματος, τα μελανοκύτταρα, καταστρέφονται σε ορισμένα σημεία του σώματος.
   Η λεύκη οδηγεί σε αποχρωματισμένες ή λευκές κηλίδες στο δέρμα σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Η λεύκη μπορεί να είναι εστιακή ή εντοπισμένη και να εντοπίζεται σε μία περιοχή ή μπορεί να επηρεάσει διάφορες περιοχές του σώματος.
   Αυτό συμβαίνει επειδή τα μελανοκύτταρα στο δέρμα καταστρέφονται. Η λεύκη μπορεί επίσης να επηρεάσει τους βλεννογόνους (όπως τον ιστό μέσα στο στόμα και τη μύτη) και τα μάτια.
   Μπορεί να έχουμε απώλεια χρωστικής οπουδήποτε στο σώμα μας, όπως:
   • δέρμα
   • μαλλιά (τριχωτό της κεφαλής, φρύδια, βλεφαρίδες, γενειάδα)
   • μέσα από το στόμα
   • γεννητικά όργανα

   • Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από λεύκη χάνουν το χρώμα στο δέρμα τους. Το προσβεβλημένο δέρμα μπορεί να ανοίξει σε τόνο ή να γίνει εντελώς λευκό. Πολλοί ασθενείς δεν έχουν άλλα συμπτώματα και αισθάνονται υγιείς. Ορισμένοι ασθενείς αναφέρουν ότι το δέρμα που έχει προσβληθεί από λεύκη παρουσιάζει φαγούρα ή επώδυνη αίσθηση.

   Που οφείλεται η λεύκη;

   Η ακριβής αιτία της λεύκης είναι άγνωστη, αν και οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει ένα τμήμα του σώματος ως ξένο και στρέφεται εναντίον του πρόκειται για αυτοάνοση ασθένεια.
   Στην περίπτωση της λεύκης, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα μελανοκύτταρα του δέρματος. Επίσης πιθανό είναι ένα ή περισσότερα γονίδια να κάνουν ένα άτομο πιο επιρρεπή στην εκδήλωση της δερματικής αυτής διαταραχής.
   Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι τα μελανοκύτταρα αυτοκαταστρέφονται. Άλλοι πιστεύουν ότι ένα μεμονωμένο γεγονός, όπως ηλιακά εγκαύματα ή κάποια συναισθηματική φόρτιση μπορεί να προκαλέσουν-πυροδοτήσουν λεύκη χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί.
   • Οι περισσότεροι άνθρωποι που παρουσιάζουν λεύκη θα αναπτύξουν την ασθένεια πριν από την ηλικία των 40, περίπου οι μισοί την εμφανίζουν πριν από την ηλικία των 20.
   • Η λεύκη τείνει να είναι κληρονομική.
   • Η λεύκη μερικές φορές σχετίζεται με άλλες ιατρικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς.
   • Η λεύκη δεν είναι επώδυνη και δεν έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία, ωστόσο, μπορεί να έχει συναισθηματικές και ψυχολογικές συνέπειες.
   • Μερικές ιατρικές θεραπείες μπορεί να μειώσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να θεραπευτεί.

   Ποιά είναι τα συμπτώματα της λεύκης

   Η κύρια ένδειξη της λεύκης είναι η χρωστική απώλεια που παράγει ανοιχτόχρωμα ή άσπρα σημεία-κηλίδες στο δέρμα. Συνήθως, ο αποχρωματισμός φαίνεται για πρώτη φορά σε περιοχές του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο, όπως τα χέρια, τα πόδια, τα μπράτσα, το πρόσωπο και τα χείλη.
   Ενδείξεις λεύκης:
   • Αποχρωματισμός του δέρματος
   • Η πρόωρη λεύκανση ή το γκριζάρισμα των μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής, στις βλεφαρίδες, στα φρύδια ή στα γένια (συνήθως πριν την ηλικία των 35)
   • Απώλεια του χρώματος στους ιστούς που βρίσκονται στο εσωτερικό του στόματος και τη μύτη (τους βλεννογόνους)
   • Απώλεια ή αλλαγή στο χρώμα του εσωτερικού στρώματος του βολβού του ματιού (αμφιβληστροειδής)
   • Αποχρωματισμένες κηλίδες γύρω από τον ομφαλό, τις μασχάλες, τον πρωκτό και τα γεννητικά όργανα

   Η λεύκη έχει διαφορετικούς τύπους και κατηγορίες. Σήμερα, οι περισσότεροι γιατροί αναγνωρίζουν δύο τύπους:
   • Γενικευμένη Λεύκη
   • Τμηματική Λεύκη
   • Εντοπισμένη ή Εστιακή Λεύκη

   Ανάλογα με τον τύπο της λεύκης που παρουσιάζεται, οι αποχρωματισμοί καλύπτουν:
   • Πολλά τμήματα του σώματός. Είναι το πιο κοινό είδος και ονομάζεται γενικευμένη λεύκη, οι αποχρωματισμένες κηλίδες συχνά προχωρούν συμμετρικά σε αντίστοιχα μέρη του σώματος.
   • Ένα τμήμα ή μία πλευρά του σώματός. Αυτός ο τύπος, ονομάζεται τμηματική λεύκη, συνήθως εμφανίζεται σε νεαρότερη ηλικία για να εξελιχθεί για ένα ή δύο χρόνια και μετά να σταματήσει.
   • Ένα ή μερικά τμήματα του σώματός. Αυτός ο τύπος ονομάζεται εντοπισμένη ή εστιακή λεύκη.

   Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πως θα εξελιχθεί η ασθένεια. Ενίοτε οι κηλίδες σταματούν να αναπτύσσονται χωρίς κάποια θεραπεία. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων, η απώλεια χρωστικής ουσίας εξαπλώνεται σταδιακά ( αργά ή γρηγορότερα ) επηρεάζοντας το μεγαλύτερο τμήμα του δέρματος. Το χρώμα του δέρματος σπανίως επανέρχεται.

   Ποιοί μπορεί να παρουσιάσουν λεύκη;

   Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν λεύκη. Σχεδόν στους μισούς θα εμφανιστεί πριν γίνουν 20 ετών και οι περισσότεροι θα πορεύονται με αυτή για το υπόλοιπο της ζωής τους. Είναι πολύ σπάνιο για τη λεύκη να εξαφανιστεί αυτόματα.
   Η λεύκη εμφανίζεται περίπου σε ίδια συχνότητα σε ανθρώπους όλων των χρωμάτων του δέρματος και των φυλών. Η αναλογία ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες είναι σχεδόν 50-50.
   Ο κίνδυνος εμφάνισης λεύκης αυξάνει αν ένα άτομο έχει:

   • Ένα στενό συγγενή εξ αίματος με λεύκη.
   • Μια αυτοάνοση ασθένεια, ειδικά νόσο του Hashimoto (μια ασθένεια του θυρεοειδούς) ή γυροειδή αλωπεκία (προκαλεί αιφνίδια απώλεια μαλλιών).

   Ποιές ειναι οι διαθεσιμες θεραπείες για την λεύκη;

   Πολλές θεραπείες είναι διαθέσιμες για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του χρώματος του δέρματος ή ακόμα και τον τόνο του δέρματος. Τα αποτελέσματα ποικίλλουν και είναι απρόβλεπτα. Μερικές θεραπείες έχουν σοβαρές παρενέργειες. Έτσι, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει πρώτα να προσπαθήστε να βελτιώσετε την εμφάνιση του δέρματος με την εφαρμογή προϊόντων μακιγιάζ και μαυρίσματος.
   Εάν προχωρήσετε στην αντιμετώπιση της κατάστασης με φαρμακευτική ή άλλη θεραπεία, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες για να κριθεί η αποτελεσματικότητά της. Και ίσως χρειαστεί να δοκιμαστούν περισσότερες από μία προσεγγίσεις πριν βρεθεί η θεραπεία που λειτουργεί καλύτερα στη περίπτωση σας.
   Το είδος της θεραπείας της λεύκης που είναι καλύτερο για σας θα εξαρτηθεί από τις προτιμήσεις σας, τη γενική υγεία, την ηλικία και τα σημεία που εμφανίζεται λεύκη στο σώμα σας.
   Α. Μη ιατρική αντιμετώπιση λεύκης

   • Οι αισθητικές επιλογές περιλαμβάνουν το μακιγιάζ και τη χρήση self-tanner (προϊόν μαυρίσματος χωρίς έκθεση σε ήλιο).
   • Προσφέρουν ασφαλή τρόπο για να γίνει η λεύκη λιγότερο αισθητή.
   • Συχνά συνιστάται για παιδιά, επειδή αποφεύγονται πιθανές παρενέργειες από φάρμακα
   Μειονεκτήματα: Πρέπει να εφαρμόζονται επανειλημμένα, είναι χρονοβόρα διαδικασία και σπάνια έχουμε ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα.

   Β. Τοπική θεραπεία

   • Αρκετές διαφορετικές ουσίες μπορούν να επαναχρωματίσουν το δέρμα.
   • Συνιστάται για μικρές περιοχές.
   • Τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι τα ισχυρά ή πολύ ισχυρά τοπικά κορτικοστεροειδή. Περίπου το 45 τοις εκατό των ασθενών επανακτούν τουλάχιστον σε κάποιο ποσοστό το χρώμα του δέρματος τους μετά από θεραπεία 4 έως 6 μηνών.
   • Ένα τοπικά κορτικοστεροειδές μπορεί να συνδυαστεί με κάποιο άλλο φάρμακο για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων.
   • Η τοπική θεραπεία λεύκης λειτουργεί καλύτερα σε άτομα με σκούρα χροιά του δέρματος.
   • Τα τοπικά σκευάσματα είναι πιο αποτελεσματικά σε ορισμένες περιοχές του σώματος, όπως το πρόσωπο. Είναι λιγότερο αποτελεσματικά στα χέρια και τα πόδια.
   • Δεν είναι όλα τα τοπικά σκευάσματα κατάλληλα για χρήση στο πρόσωπο.
   Μειονεκτήματα: Αυτά τα φάρμακα έχουν πιθανές παρενέργειες, για αυτό οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά. Μια πιθανή σοβαρή παρενέργεια της χρήσης ενός τοπικού κορτικοστεροειδούς για μεγάλο χρονικό διάστημα (χρόνος ή περισσότερο) είναι η ατροφία του δέρματος. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα γίνεται λεπτό, παρουσιάζει ευρυαγγείες και είναι εύθραυστο.

   Γ. Φωτοθεραπεία

   • Γίνεται χρήση φωτός συγκεκριμένου μήκους κύματος για την επαναμελάγχρωση του δέρματος.
   • Θεραπεία σε καμπίνα φωτοθεραπείας ή με ECXIMER Laser ανάλογα με την έκταση που καταλαμβάνει η λεύκη.
   • Η Φωτοθεραπεία έχει καλύτερα αποτελέσματα στο πρόσωπο αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματική για τα χέρια και τα πόδια.
   • Θεωρείται αποτελεσματική θεραπεία για μεγάλο ποσοστό ασθενών. Περίπου το 70 % έχουν καλά αποτελέσματα με χρήση excimer laser.
   • Τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι μόνιμα. Περίπου οι μισοί, το 44 τοις εκατό των ασθενών, παρουσιάζουν υποτροπή μέσα σε 1 χρόνο από τη διακοπή της θεραπείας. Μετά από 4 χρόνια, περίπου το 86 τοις εκατό έχει χάσει λίγο χρώμα από όσο αποκαταστάθηκε με τη φωτοθεραπεία.
   • Απαιτεί μια δέσμευση χρόνου. Οι ασθενείς χρειάζονται 2 ή 3 αγωγές ανά εβδομάδα για αρκετές εβδομάδες.
   • Μπορεί να συνδυαστεί με άλλη θεραπεία, όπως τοπικά κορτικοστεροειδή.

   Δ. Χημειοφωτοθεραπεία (PUVA)

   • Χρησιμοποιεί το φως στο φάσμα UVA και κατάλληλο φωτοευαισθητοποιητικό φάρμακο που ονομάζεται ψωραλένιο για να αποκαταστήσει το χρώμα του δέρματος.
   • Το ψωραλένιο μπορεί να εφαρμοστεί στο δέρμα (τοπική PUVA ή bath PUVA) ή να λαμβάνεται ως χάπι.
   • Αποτελεί θεραπευτική επιλογή για τη γενικευμένη Λεύκη
   • Παρουσιάζει αποτελεσματικότητα σε ποσοστό από 50 έως 75% στην αποκατάσταση της λεύκης στο πρόσωπο, στον κορμό, στους βραχίονες και το εγγύς τμήμα των κάτω άκρων.
   • Δεν είναι πολύ αποτελεσματική αγωγή για τα χέρια (παλάμες και δάχτυλα) και πόδια (πατούσες και δάχτυλα).
   • Οι θεραπείες είναι χρονοβόρες γιατί απαιτείται μετακίνηση σε νοσοκομείο ή κέντρο PUVA δύο φορές την εβδομάδα για περίπου 6 μήνες.
   • Το ψωραλένιο μπορεί να επηρεάσει τα μάτια, για αυτό η θεραπεία απαιτεί οφθαλμολογικές εξετάσεις πριν από την έναρξη και μετά το πέρας της θεραπείας.

   Για να αποφευχθούν σοβαρές παρενέργειες, οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά από το δερματολόγο.

   Ε. Χειρουργική επέμβαση

   • Αποτελεί τελευταία θεραπευτική διέξοδος όταν έχουν αποτύχει όλες οι παραπάνω θεραπευτικές επιλογές
   • Συνιστάται σε ενήλικες των οποίων η λεύκη είναι σταθερή για τουλάχιστον 6 μήνες.
   • Δε συνιστάται σε παιδιά.
   • Δε συνιστάται σε άτομα με τάση ανάπτυξης χηλοειδών ή υπερτροφικών ουλών.
   • Υπάρχουν διαθέσιμες διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις. Οι περισσότεροι εφαρμόζουν το skin grafting όπου περιοχές του δέρματος η τριχοθυλάκια σε περιοχές με φυσιολογική μελάγχρωση μεταφέρονται σε περιοχές με λεύκη.
   • Μπορεί να είναι αποτελεσματική για το 90 έως 95 % των ασθενών.
   • Η τοπική μόλυνση, η αποτυχία επαναμελάχρωσης και η εμφάνιση ποικιλοδερμίας αποτελούν συχνές πιθανές παρενέργειες.

   ΣΤ. Αντισυμβατική θεραπεία

   • Ορισμένες βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και ένζυμα έχουν θεωρηθεί επιβοηθητικά στην αντιμετώπιση της λεύκης.
   • Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτές τις θεραπείες λεύκης και καμία γνώση των πιθανών παρενεργειών.
   • Το Ginkgo biloba, είναι ένα βότανο που έχει μελετηθεί σε κλινικές δοκιμές. Τα αποτελέσματα από αυτή τη μελέτη δείχνουν ότι το βότανο μπορεί να αποκαταστήσει το χρώμα του δέρματος με λεύκη και να σταματήσει την επιδείνωση.
   • Αν κάνετε θεραπεία για να αποκαταστήσετε το χαμένο χρώμα του δέρματος, είναι πιθανό ότι το χρώμα θα επιστρέψει αργά ή ατελώς. Μερικές φορές, αυτή η θεραπεία δεν λειτουργεί.

   Ζ. Αποχρωματισμός

   • Αυτή η θεραπεία απομακρύνει το υπόλοιπο της χρωστικής από το δέρμα.
   • Πολύ λίγοι ασθενείς είναι επιλέξιμοι για αυτή τη θεραπεία.
   • Η καταστροφή της εναπομείνασας χρωστικής αφήνει το δέρμα τελείως λευκό.
   • Μπορεί να αποτελέσει επιλογή για έναν ενήλικα ο οποίος έχει πλέον ελάχιστες περιοχές στο σώμα του με χρώμα και καμία άλλη θεραπεία για την λεύκη δεν έχει λειτουργήσει.
   • Για να αφαιρέσετε το υπόλοιπο χρώμα απαιτείτε η χρήση μιας κρέμας μία ή δύο φορές την ημέρα. Αυτή η κρέμα αφαιρεί σταδιακά το χρώμα από το δέρμα.
   • Η θεραπεία αποχρωματισμού μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 4 χρόνια.

   Ποιά είναι τα αποτελέσματα θεραπείας

   Δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί πώς ένας ασθενής θα ανταποκριθεί στη θεραπεία της λεύκης. Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι δεν υπάρχει μία θεραπεία που να λειτουργεί για όλους. Τα αποτελέσματα μπορούν να ποικίλλουν από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο. Συνδυάζοντας δύο ή περισσότερες αγωγές συχνά απολαμβάνουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

   Μπορεί ένα παιδί με λεύκη να θεραπευτεί;

   Ναι, αλλά μερικές θεραπείες δεν είναι κατάλληλες για παιδιά. Τα ακόλουθα μπορεί να αποτελούν επιλογή για ένα παιδί:
   • Τοπικά κορτικοστεροειδή
   • Για τα παιδιά με εκτεταμένη λεύκη καλή επιλογή είναι η φωτοθεραπεία με στενού φάσματος UVB
   • Η PUVA δεν συνιστάται σε άτομα μικρότερα των 12 ετών. Ακόμη και τότε, ο κίνδυνος και τα οφέλη αυτής της θεραπείας θα πρέπει να σταθμίζονται προσεκτικά.

   Υπάρχουν έρευνες για πιο αποτελεσματική θεραπεία της λεύκης;

   Ναι, μελετώντας τα γονίδια που εμπλέκονται στην λεύκη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι με τον εντοπισμό όλων των γονιδίων που εμπλέκονται, θα μάθουν τι καταστρέφει τα κύτταρα που δίνουν στο δέρμα το χρώμα του. Με αυτή τη γνώση, θα είναι δυνατόν να αναπτυχθούν καλύτερες θεραπείες λεύκης. Ένας από τους βασικούς στόχους αυτής της έρευνας είναι η ανάπτυξη μιας θεραπείας που θα σταματήσει οριστικά την απώλεια χρώματος του δέρματος.

   Υπάρχουν συμβουλές για ασθενείς με δερματική λεύκη;

   Οι βασικότερες συμβουλές προς τους ασθενείς με λεύκη είναι:
   Προστατέψτε το δέρμα σας από τον ήλιο. Ο καθένας που έχει λεύκη μπορεί να επωφεληθεί από την προστασία κατά της ηλιακής ακτινοβολίας γιατί:
   • Το δέρμα που έχει χάσει το χρώμα παρουσιάζει εγκαύματα από τον ήλιο πολύ εύκολα.
   • Ένα έντονο ηλιακό έγκαυμα μπορεί να επιδεινώσει τη λεύκη.
   • Αν έχετε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, η αποφυγή του μαυρίσματος κάνει τη λεύκη λιγότερο εμφανή.
   Για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τον ήλιο:
   1. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό. Εφαρμόστε γενναιόδωρη ποσότητα από το αντηλιακό κάθε μέρα στο δέρμα, σε περιοχές που δεν θα καλύπτονται από τα ρούχα. Χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό που προσφέρει:
    • UVA / UVB προστασία (η ετικέτα μπορεί να φέρει την ένδειξη “ευρύ φάσμα”)
    • Δείκτη ηλιακής προστασίας (SPF) 30 ή περισσότερο
    • Αντοχή στο νερό
   2. Εφαρμόστε αντηλιακό καθημερινά 15 λεπτά πριν την έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία.
   3. Εφαρμόστε επαναληπτικά αντηλιακό όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο. Κάθε 2 ώρες, ακόμα και σε συννεφιασμένες μέρες.
   4. Φορέστε ρούχα που προστατεύουν το δέρμα σας από τον ήλιο (με πυκνή ύφανση όπως τα τζιν). Ένα μακρυμάνικο τζιν πουκάμισο έχει SPF περίπου 1.700. Ένα λευκό t-shirt έχει μόνο SPF 7, και ένα πράσινο Τ-shirt έχει περίπου SPF 10.
   5. Αναζητήστε τη σκιά, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες όταν οι επιβλαβείς δράσεις του ήλιου είναι ισχυρότερες και είναι πιο πιθανό ένα ηλιακό έγκαυμα.
   6. Μην χρησιμοποιείτε solarium και αντίστοιχους ηλιακούς λαμπτήρες.
   7. Μην κάνετε τατουάζ. Η διαδικασία να γίνει ένα τατουάζ μπορεί να προκαλέσει κάτι που ονομάζεται φαινόμενο Koebner ή ισομορφισμός. Ουσιαστικά πρόκειται για ενεργοποίηση της λεύκης στο σημείο αυτό που μπορεί να εμφανιστεί περίπου 10 έως 14 ημέρες αργότερα.

   Οι συναισθηματικές πτυχές της λεύκης συχνά παραβλέπονται, αλλά είναι ένα πραγματικό και σοβαρό πρόβλημα. Εάν ένα παιδί έχει λεύκη μπορεί να βάλλεται από τους συμμαθητές του. Οι άνθρωποι μπορούν να σας κοιτάζουν επίμονα και να σας αποφεύγουν. Οι μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πολλοί άνθρωποι που έχουν λεύκη έχουν σημαντικά μειωμένη ποιότητα ζωής.

   Η επαφή με άλλους ασθενείς που έχουν λεύκη μπορεί να βοηθήσει. Θα βρείτε συνδέσμους για ομάδες υποστήριξης στο ίντερνετ.
  • Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις για τις Παθήσεις των Νυχιών

   Γιατί είναι σημαντική (πέρα από το αισθητικό θέμα) η εμφάνιση των νυχιών μας;

   Η όψη των νυχιών είναι εκτός των άλλων, καθρέφτης της γενικότερης υγείας του οργανισμού μας. Πολλές συστηματικές παθήσεις έχουν και εκδηλώσεις από τα νύχια. Αλλαγές στο χρώμα, την ανθεκτικότητα, το πάχος και γενικά την ποιότητα και όψη των νυχιών μπορεί να είναι εκδήλωση κάποιας δερματολογικής ή άλλης πάθησης.
   Ενδεικτικά προβλήματα λειτουργίας του θυρεοειδούς, του ήπατος των πνευμόνων, του παγκρέατος μπορεί να έχουν και εκδηλώσεις στην εμφάνιση των νυχιών.Υπάρχουν αθώες καταστάσεις όπως έλλειψη κάποιας βιταμίνης που εκδηλώνεται ως αλλοίωση στα νύχια έως και πολύ σοβαρές καταστάσεις, όπως το μελάνωμα των άκρων.

   Ένα συχνό πρόβλημα είναι τα εύθραυστα νύχια. γιατί συμβαίνει αυτό;

   Τα νύχια, όπως και τα μαλλιά, είναι εξαρτήματα του δέρματός μας και το εξωτερικό περίβλημά τους αποτελείται από κερατίνη. Η ποιότητα της κερατίνης είναι γενετικά καθορισμένη και διαφέρει από άτομο σε άτομο.
   Εκτός από τα φυσιολογικά εύθραυστα (μαλακά) νύχια, υπάρχουν κάποιες παθολογικές αιτίες όπως έλλειψη σιδήρου, βιταμινών ή προβλήματα λειτουργίας του θυρεοειδή που μπορεί να προκαλέσουν ευθραυστότητα. Εκτός από τις παραπάνω συχνές αιτίες, σπανιότερα η λήψη ορισμένων φαρμάκων, (π.χ ρετινοειδών για ακμή) ορμονών ή κάποιες σοβαρές λοιμώξεις κάνουν τα νύχια εύθραυστα.
   Υπάρχουν επίσης δερματολογικές παθήσεις όπως η ψωρίαση, η προσβολή των νυχιών από μύκητες, ο ομαλός λειχήνας και άλλες που προκαλούν ευθραυστότητα.
   Σημαντικό ρόλο, τέλος, παίζουν τα μηχανικά αίτια, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, χρήση απορρυπαντικών και άλλων χημικών, συχνό μανικιούρ, (χέρια) στενά παπούτσια ή πολύωρο περπάτημα ή τρέξιμο που τραυματίζουν τα νύχια (πόδια).

   Αλλαγή στο χρώμα των νυχιών σημαίνει ότι πάσχουν από μύκητες; να χρησιμοποιούμε αντιμυκητιασικά;

   Όχι απαραιτήτως, καθώς υπάρχουν πολλές καταστάσεις που μπορεί να αλλάξουν το χρώμα ενός ή πολλών νυχιών (άσπρα, κίτρινα, καφέ, γκρι, κόκκινα, πράσινα, μαύρα, μπλε). Είναι επίσης λάθος από μόνος του ο ασθενής να χρησιμοποιεί τοπικά αντιμυκητιασικά (ακόμα και Betadine) διότι εάν χρειαστεί να γίνει καλλιέργεια, δεν δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα και καθυστερεί η θεραπεία. Η θεραπεία μάλιστα της ονυχομυκητίασης, εκτός από αρχόμενες περιπτώσεις ή όταν αντενδείκνυται (π.χ ηπατική ανεπάρκεια) γίνεται με αντιμυκητιασικά χάπια.

   Τι σημαίνουν τα λευκά στίγματα (ασπράκια) στα νύχια;

   Η στικτή λευκονυχία είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα και μπορεί να παρουσιάζεται έως και στο 50% του πληθυσμού. Η πιο συχνή αιτία είναι μικροτραυματισμοί της μήτρας του νυχιού όπως από μανικιούρ ή προκλητοί από επαναλαμβανόμενες κινήσεις τριβής των νυχιών με τα άλλα δάκτυλα.
   Αλλά και δερματολογικά νοσήματα, όπως η ψωρίαση έχουν σαν αποτέλεσμα στικτές λευκωπές περιχές, καθώς και σε κάποιες μορφές μυκητιάσεων στο πάσχον νύχι. Τέλος, σε εμπύρετες λοιμώξεις (παρωτίτιδα, ρευματικός πυρετός κ.α) αλλά και στο διαβήτη μπορεί να εμφανιστούν λευκωπά στίγματα στα νύχια.

   Τι μπορούμε να κάνουμε για να φροντίσουμε την υγεία των νυχιών;

   Θεραπευτικά, εάν υπάρχει υποκείμενη αιτία πρέπει να θεραπεύεται, ενώ σε κάθε περίπτωση η αποφυγή συχνών πλυσιμάτων (χέρια) και τραυματισμών (όχι τραυματικά μανικιούρ, όχι πολύ στενά παπούτσια) σίγουρα βοηθάει. Επίσης, η καλή υγιεινή των ποδιών με καλό στέγνωμα και αποστείρωση των συνέργων μανικιούρ-πετικιούρ προλαμβάνει τους μύκητες.
   Υπάρχουν επίσης συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, καθώς και τοπικά ενυδατικά και σκληρυντικά σκευάσματα που ενισχύουν την κερατίνη στιβάδα και την κάνουν πιο ανθεκτική. Ο δερματολόγος είναι ο κατάλληλος ιατρός για να διαγνώσει μία υποκείμενη αιτία- αν υπάρχει- και να δώσει αποτελεσματική θεραπεία.

   Ποιά είναι τα αποτελέσματα θεραπείας

   Δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί πώς ένας ασθενής θα ανταποκριθεί στη θεραπεία της λεύκης. Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι δεν υπάρχει μία θεραπεία που να λειτουργεί για όλους. Τα αποτελέσματα μπορούν να ποικίλλουν από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο. Συνδυάζοντας δύο ή περισσότερες αγωγές συχνά απολαμβάνουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

   Ποιές είναι οι πιο κοινές παθήσεις των νυχιών;

   Ονυχοκρύπτωση
   Ονυχοκρύπτωση είναι η είσφρυση του νυχιού στο δέρμα. Εμφανίζεται και στα δύο φύλα με την ίδια συχνότητα.
   Τι το προκαλεί:
   • Λανθασμένο κόψιμο νυχιών
   • Το σχήμα, το πάχος, η μορφή του νυχιού
   • Στενά παπούτσια και κάλτσες
   • Υπερβολική εφίδρωση, κακή υγιεινή ποδιών
   • Τραυματισμοί
   Συμπτώματα / ενδείξεις:
   • Φλεγμονή στο δέρμα γύρω από την περιοχή όπου υπάρχει είσφρυση του νυχιού
   • Η είσφρυση του νυχιού μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο
   • Η επηρεασμένη περιοχή κοκκινίζει και φουσκώνει
   • Σε έντονη φλεγμονή ή μόλυνση εμφανίζεται πύον
   Πώς θεραπεύεται:
   • Καλή υγιεινή και περιποίηση ποδιών
   • Σωστό κόψιμο (όχι πολύ κοντά, χωρίς κόψιμο των γωνιών του νυχιού)
   • Χρήση σωστών και άνετων υποδημάτων
   • Μην προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας το πρόβλημα
   Ονυχομυκητίαση
   Είναι η προσβολή των νυχιών από μύκητες, που εισβάλουν στο νύχι και το καταστρέφουν σταδιακά.
   Τι το προκαλεί:
   • Μεταδίδεται είτε με άμεση επαφή (από άνθρωπο σε άνθρωπο), είτε με έμμεση επαφή (έδαφος, άμμος, πετσέτες)
   • Ύπαρξη υγρασίας και αυξημένης θερμοκρασίας μέσα στα υποδήματα
   • Τραυματισμός του νυχιού (γίνεται εύκολη είσοδος στους μύκητες)
   Συμπτώματα / ενδείξεις:
   • Πάχυνση του νυχιού (συσσώρευση σαθρού υλικού κάτω από το νύχι)
   • Δυσχρωμία (μπορεί να γίνει κίτρινο, καφέ, μαύρο, ή με λευκά στίγματα)
   • Ονυχόλυση (αποκόλληση από το δέρμα)
   Πώς θεραπεύεται:
   • Τοπική θεραπεία: μείωση του πάσχοντος νυχιού, εφαρμογή τοπικών αντιμυκητιασικών σκευασμάτων
   • Συνδυασμός τοπικής με συστηματική θεραπεία (χάπια) εάν και η ρίζα του νυχιού έχει επηρεαστεί
   • Η θεραπεία ολοκληρώνεται όταν βγει το καινούργιο νύχι
   • Αυτό μπορεί να πάρει από 12 έως 18 μήνες
   Ψωρίαση στα νύχια
   Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα, τα νύχια και τις αρθρώσεις.
   Τι το προκαλεί:
   • Κληρονομικότητα
   • Περιβαλλοντικοί και ανοσολογικοί παράγοντες
   • Η ψυχολογική κατάσταση, το αλκοόλ και το κάπνισμα δυσχεραίνουν την ασθένεια
   Συμπτώματα / ενδείξεις:
   • Δυστροφία νυχιών (ευθραυστότητα, τραχύτητα, ονυχόλυση, υπονύχια υπερκεράτωση)
   • Αλλαγή χρώματος νυχιών (κίτρινο-κόκκινες πλάκες που μοιάζουν σαν σταγόνα ελαίου, ή να έχει λευκό χρώμα – λευκονυχία)
   • Εμφάνιση στιγμάτων που του προσδίδουν όψη δακτυλήθρας
   Πώς θεραπεύεται:
   • Τακτική περιποίηση νυχιών (κόψιμο και καθάρισμα)
   • Αποφυγή τραυματισμού καθώς το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί
   Πάχυνση νυχιού
   Είναι η υπερανάπτυξη των νυχιών, όπου μπορεί να γίνει αποχρωματισμός του νυχιού σε κίτρινο, κόκκινο ή μαύρο.
   Τι το προκαλεί:
   • Ηλικία (αλλαγή του μεταβολισμού, κακή κυκλοφορία αίματος)
   • Συστηματικές παθήσεις
   • Μυκητιασικές ή βακτηριακές λοιμώξεις
   • Τραύμα στο νύχι
   • Κληρονομικότητα
   Συμπτώματα / ενδείξεις:
   • Ανώμαλη πάχυνση της πλάκας του νυχιού
   Πώς θεραπεύεται:
   • Σωστό κόψιμο των νυχιών
   • Σε περίπτωση μυκητίασης, πρέπει να γίνεται χορήγηση αντιμυκητιακού σκευάσματος
   • Επιλογή ορθών υποδημάτων
   • Μείωση του πάσχοντοντος νυχιού
   Υπονύχιο Αιμάτωμα
   Το υπονύχιο αιμάτωμα είναι η συλλογή αίματος κάτω από ένα νύχι ή δάκτυλο.
   Τι το προκαλεί:
   • Τραυματισμός στη περιοχή του νυχιού
   • Παρατηρείται σε αθλητές, δρομείς ή χορευτές λόγω επαναλαμβανόμενου μικροτραυματισμού κατά τη διάρκεια της εξάσκησής τους
   Συμπτώματα / ενδείξεις:
   • Οξύς πόνος στο σημείο του τραύματος, ο οποίος οφείλεται στην πίεση που προκαλεί η συσσώρευση του αίματος κάτω από το νύχι
   • Σκουρόχρωμος αποχρωματισμός (μελάνιασμα) στο σημείο
   Πώς θεραπεύεται:
   • Εάν είναι μικρό και δεν προκαλεί πόνο, δεν απαιτεί θεραπεία
   • Η θεραπεία περιλαμβάνει αποσυμπίεση του δακτύλου, αφαιρώντας το λιμνάζον αίμα που υπάρχει κάτω από την επιφάνεια του νυχιού
   Παρωνυχία
   Οφείλεται σε φλεγμονή του δέρματος και παρουσιάζεται στις εγγύς ή και πλευρικές πτυχώσεις των νυχιών.
   Τι το προκαλεί:
   • Τραυματισμός στη περιοχή του νυχιού
   • Συνεχής έκθεση στο νερό ή σε χημικές ουσίες
   • Αφαίρεση του λεπτού δέρματος που σφραγίζει το νύχι και το δέρμα
   Συμπτώματα / ενδείξεις:
   • Οίδημα, κοκκίνισμα στη περιοχή γύρω από το νύχι
   • Δυσχρωμία, πάχυνση του νυχιού
   Πώς θεραπεύεται:
   • Τα άτομα με παρωνυχία πρέπει να επισκεφθούν το θεράποντα ιατρό τους για την σωστή θεραπεία και αντιμετώπιση του προβλήματος.
   • Συνιστάται ξεκούραση του ποδιού
   • Εάν υπάρχει μόλυνση (πύον) πρέπει να αφαιρεθεί από τον ειδικό
   Εύθραυστα νύχια
   Ο ορισμός «εύθραυστα νύχια» αναφέρεται στα νύχια τα οποία παρουσιάζουν αδυναμία, είναι ευαίσθητα ακόμη και στον ελάχιστο τραυματισμό, είναι πολύ λεπτά και σπάνε εύκολα
   Τι το προκαλεί:
   • Ηλικία
   • Κακή διατροφή
   • Ορισμένες ασθένειες
   • Φαρμακευτική αγωγή
   • Συχνή έκθεση σε υγρό περιβάλλον για πολλή ώρα
   • Συχνή και συνεχόμενη χρήση βερνικιού νυχιών
   Συμπτώματα / ενδείξεις:
   • Εύκολος τραυματισμός νυχιών
   • Πολύ λεπτά νύχια
   • Εύκολο σπάσιμο
   • Ρωγμές, γραμμώσεις και σκασίματα στα νύχια
   Πώς θεραπεύεται:
   • Βιταμίνες
   • Αποχή από τη χρήση βερνικιού νυχιών
   • Περιορισμός έκθεσης νυχιών σε υγρό περιβάλλον
   • Εφαρμογή ειδικών σκευασμάτων κατάλληλων για την προστασία και ενδυνάμωση των νυχιών
   Μυρμηγκιά
   Πρόκειται για μια ακίνδυνη δερματική λοίμωξη, που εμφανίζεται στα ανώτερα τοιχώματα της επιδερμίδας των πελμάτων, σαν ένα εξόγκωμα.
   Τι το προκαλεί:
   • Προκαλείται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)
   • Μεταδίδεται με την άμεση δερματική επαφή
   • Μεταδίδεται επίσης με το άγγιγμα σε ήδη μολυσμένη από HPV υγρή επιφάνεια (δάπεδα πισίνας ή αποδυτηρίων)
   Συμπτώματα / ενδείξεις:
   • Έχει ανώμαλη, εξογκωμένη, σπογγώδη, παχιά επιφάνεια
   • Μικρά μαύρα στίγματα στον πυρήνα
   • Σκλήρυνση του δέρματος
   Πώς θεραπεύεται:
   Για την θεραπεία της μυρμηγκιάς υπάρχουν διάφορες μέθοδοι. Ανάλογα με την κάθε περίπτωση, γίνεται και η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας
   Κάλοι
   Η σκλήρυνση του δέρματος χαρακτηρίζεται από κιτρινωπές, χοντρές στοιβάδες δέρματος. Είναι προστατευτική αντίδραση του δέρματος στην επαναλαμβανόμενη τριβή και πίεση.
   Τι το προκαλεί:
   • Ακατάλληλα και στενά υποδήματα
   • Οστικές παραμορφώσεις στο πόδι
   • Ανωμαλίες στη βάδιση
   Συμπτώματα / ενδείξεις:
   • Πόνος και ενόχληση στα σημεία των σκληρύνσεων κατά τη βάδιση και την εφαρμογή υποδημάτων
   Πώς θεραπεύεται:
   • Αφαίρεση των σκληρύνσεων
   • Σωστή επιλογή και εφαρμογή των υποδημάτων
   • Παροχή ορθοτικών πελμάτων στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ανωμαλίες στη βάδιση
   Χιονίστρες
   Είναι μια δερματική πάθηση που αφορά φλεγμονή του δέρματος και είναι αποτέλεσμα αγγειακής διαταραχής ή αγγειοσύσπασης.
   Τι το προκαλεί:
   • Η χαμηλή θερμοκρασία
   • Τα κυκλοφορικά προβλήματα
   • Η ευαισθησία στις απότομες αλλαγές της Θερμοκρασίας
   Συμπτώματα / ενδείξεις:
   • Η εμφάνιση των συμπτωμάτων μπορεί να παρατηρηθεί μετά από 12-24 ώρες καθώς παρουσιάζονται κόκκινες περιοχές, φαγούρα, οίδημα, αίσθημα καψίματος ακόμα και πόνο.
   • Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις παρατηρείται αλλαγή στο χρώμα των κόκκινων περιοχών σε σκούρο μπλε με φουσκάλες που ίσως οδηγήσουν σε εξελκώσεις
   Πώς θεραπεύεται:
   • Προστασία από το κρύο: κρατήστε τα πόδια σας σε φυσιολογική θερμοκρασία για την εποχή.
   • Διακοπή καπνίσματος (δυσχερής παράγοντας για την κυκλοφορία του αίματος)
   Φουσκάλες στα πόδια
   Είναι το αποτέλεσμα της τριβής που προκαλεί την δημιουργία φουσκαλών.
   Τι το προκαλεί:
   • Τριβή και πίεση στο δέρμα
   • Χρήση λανθασμένων υποδημάτων (στενά/άβολα παπούτσια, λάθος μέγεθος)
   • Έντονες αθλητικές δραστηριότητες
   Συμπτώματα / ενδείξεις:
   • Η φουσκάλα συνήθως περιέχει υγρό υπεύθυνο για την προστασία του δέρματος κάτω από την επιδερμίδα και την ομαλή επούλωση του τραύματος.
   • Στο εσωτερικό της φουσκάλας ενδέχεται να υπάρχει και αίμα.
   Πώς θεραπεύεται:
   • Οι φουσκάλες συνήθως θεραπεύονται φυσικά σε διάστημα 3-7 ημερών.
   • Αποφεύγετε να τρυπήσετε τη φουσκάλα γιατί υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης ή φλεγμονής.
   • Αν η φουσκάλα σκάσει μην αφαιρέσετε το δέρμα.
   • Καθαρίστε την περιοχή προσεκτικά με αντισηπτικό και προστατέψτε την πληγή με επίθεμα.
   • Συμβουλευτείτε τον ιατρό αν είναι επώδυνη ή πιστεύετε ότι υπάρχει μόλυνση ή φλεγμονή
   Μυκητίαση δέρματος ποδιού
   Μυκητίαση δέρματος είναι η μόλυνση από δερματόφυτα στο πέλμα και ανάμεσα στα δάκτυλα.
   Τι το προκαλεί:
   • Υγρασία
   • Θερμότητα
   • Εύκολη μετάδοση από άτομο σε άτομο
   • Εύκολη εξάπλωση από περιοχή σε περιοχή
   Συμπτώματα / ενδείξεις:
   • Έντονος και επίμονος κνησμός
   • Απολέπιση και έντονο ξεφλούδισμα δέρματος
   • Ερεθισμός
   Πώς θεραπεύεται:
   • Χρήση αντιμυκητιασικών σκευασμάτων με καθοδήγηση από τον δερματολόγο
   • Καλό σκούπισμα και στέγνωμα των ποδιών
   • Συχνή αλλαγή καλτσών
   • Αποφυγή καθημερινής χρήσης ιδίου ζεύγους υποδημάτων
   • Αποφυγή χρήσης προσωπικών αντικειμένων από άλλα άτομα (π.χ. πετσέτες μπάνιου, κάλτσες, παπούτσια)
  • Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις για την Τριχόπτωση

   Πόσες τρίχες είναι φυσιολογικό να χάνω κάθε μέρα;

   Ο φυσιολογικός αριθμός τριχών που μπορεί να χάσει κανείς κάθε μέρα είναι από 50 έως 100 τρίχες

   Το συχνό λούσιμο προκαλεί τριχόπτωση;

   Ακριβώς το αντίθετο! Το συχνό λούσιμο είναι ευεργετικό για τα μαλλιά γιατί απομακρύνει τις λιπαρές εκκρίσεις των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος του κεφαλιού, οι οποίες περιέχουν μεγάλες ποσότητες Διυδροτεστοστερόνης. Η Διυδροτεστοστερόνη που εκκρίνεται όταν παραμένει στο δέρμα απορροφάται και πάλι από αυτό προκαλώντας τριχόπτωση γιατί καταστρέφει το τριχοθυλάκιο.

   Είναι δυνατή η μεταμόσχευση τριχοθυλακίων από ένα άτομο σε κάποιο άλλο;

   Όχι. Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια αυτομεταμόσχευση. Τα τριχοθυλάκια που παίρνουμε αφαιρούνται μόνο από τη ζώνη σταθερής τριχοφυΐας του ίδιου ατόμου και μεταφέρονται για να καλύψουν την κενή περιοχή μόνο του ίδιου ατόμου. Κανείς δεν μπορεί να γίνει «δότης» τριχοθυλακίων σε κάποιον άλλο.

   Συμβάλει το στρες στην πτώση των μαλλιών;

   Φυσικά. Αγχώδεις εμπειρίες, όπως ένα χειρουργείο ή ο θάνατος προσφιλούς προσώπου μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Πρόκειται για προσωρινό φαινόμενο που καλείται alopecia areata. Αρκεί να μην συνυπάρχει και άλλο, οργανικό πρόβλημα, γιατί τότε το στρες αποτελεί μόνο την αφορμή. Εάν δεν συνυπάρχει άλλο πρόβλημα, τότε τα μαλλιά μετά από λίγο θα φυτρώσουν και πάλι φυσιολογικά.

   Η λιπαρότητα των μαλλιών προκαλεί τριχόπτωση;

   Πολύ συχνά συνυπάρχει λιπαρότητα μαλλιών και δέρματος με τριχόπτωση. Συνήθως οφείλεται στον ίδιο παράγοντα, που είναι οι ανδρικές ορμόνες, οι οποίες προκαλούν και υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων. Αποτελούν όμως δύο χωριστές καταστάσεις και απαιτούν διαφορετική αγωγή. Αντιμετωπίζοντας τη λιπαρότητα δεν λύνεται το πρόβλημα της τριχόπτωσης. Τελικά η λιπαρότητα των μαλλιών δεν είναι αίτιο τριχόπτωσης.

   Οι βαφές και ο στεγνωτήρας (πιστολάκι) των μαλλιών προκαλούν τριχόπτωση;

   Χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις διάφορες βαφές των μαλλιών καθώς και η θερμότητα από τον στεγνωτήρα μπορούν κάψουν και να ταλαιπωρήσουν την ίδια την τρίχα. Δεν είναι όμως αυτό αρκετό για να προκαλέσουν τριχόπτωση, που καθορίζεται από το θύλακά της, που είναι κάτω από το δέρμα. Τα χαρακτηριστικά μιας τρίχας όπως και το αν θα πέσει ή όχι, καθορίζονται από τον θύλακα της και όχι από την ίδια την τρίχα. Π.χ. ότι χρώμα και αν βάψετε μια τρίχα από μέσα θα εμφανιστεί το πραγματικό της χρώμα.

   Η αναιμία προκαλεί τριχόπτωση;

   Βεβαίως. Απαιτείται όμως παρατεταμένη και μεγάλη αναιμία για να σχετιστεί με την τριχόπτωση. Πρακτικά αυτό δεν συμβαίνει στις Δυτικές κοινωνίες. Είναι συχνό φαινόμενο σε υποσιτιζόμενες χώρες π.χ. Αφρική όπου βλέπουμε παιδιά με πρησμένες κοιλιές από την υπολευκωματιναιμία και γυμνά κεφάλια από την ασιτία, όχι όμως στην Ελλάδα. Διορθώνοντας την αναιμία – πολύ σωστά – δεν αντιμετωπίζουμε την τριχόπτωση. Αποτελεί προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης όμως, η διόρθωση της αναιμίας. Πόσο συχνό είναι το ορμονικό πρόβλημα στις γυναίκες με τριχόπτωση; Σπάνιο, κάτω από το 5% των περιπτώσεων. Ορμονικός έλεγχος απαιτείται όταν υπάρχουν και άλλες κλινικές ενδείξεις, π.χ. διαταραχές της περιόδου, που να συνηγορούν σε αυτό. Στις σπάνιες αυτές περιπτώσεις απαιτείται ενδοκρινολογική αντιμετώπιση, παράλληλα με την αγωγή της τριχόπτωσης για να υπάρξει αποτέλεσμα.

   Η κληρονομικότητα είναι αιτία τριχόπτωσης;

   Ναι, μόνο για τη συνήθη ανδρογενετικού τύπου τριχόπτωσης είτε σε άνδρες είτε σε γυναίκες. Η γενετική προδιάθεση δεν είναι συνήθως απλή και ξεκάθαρη υπόθεση. Γενετικές πληροφορίες παίρνουμε και από τους δύο γονείς μας, όχι μόνο από τον πατέρα. Συχνά όμως παρατηρώντας και συλλέγοντας πληροφορίες για τους γονείς ή και τους παππούδες του ενδιαφερόμενου, δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξη της τριχόπτωσης – πολύ σημαντικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της. Εάν κάποιος έχει φαλακρό πατέρα και αρχίζει να χάνει μαλλιά σε μικρή ηλικία είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι δυστυχώς έχει προδιαγεγραμμένο μέλλον… στο θέμα της τριχόπτωσης. Βέβαια το γεγονός αυτό δεν μας δίδει τις σημαντικές πληροφορίες που θέλουμε για την τελική έκταση του προβλήματος, ούτε για το ρυθμό εξέλιξης. Απαιτείται μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση του γιατρού για να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα.

   Γιατί χάνω τα μαλλιά μου μόνο από το πάνω μέρος του κεφαλιού;

   Στη περίπτωση της ανδρογενετικής αλωπεκίας, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μόνο οι θύλακες των τριχών στο μπροστά και πάνω μέρος του τριχωτού της κεφαλής είναι ευαίσθητοι στη βλαπτική δράση των ανδρικών ορμονών για τα άτομα εκείνα που έχουν την κληρονομική προδιάθεση. Θα έχετε παρατηρήσει ότι ακόμα και σε προχωρημένες βαθμίδες τριχόπτωσης υπάρχει μια ζώνη μαλλιών που παραμένει υγιής ( ζώνη σταθερής τριχοφυίας). Είναι αυτά ακριβώς τα μαλλιά που εκμεταλλευόμαστε και μεταφέρουμε στην μεταμόσχευση μαλλιών, για αυτό ακριβώς το λόγο δεν πέφτουν ποτέ και είναι μόνιμα, καθώς ακολουθούν αυτά τα χαρακτηριστικά και στη περιοχή που τα τοποθετούμε.

   Σε κάποια σημεία του κεφαλιού έχω μικρές τρίχες σαν χνούδι που δεν μεγαλώνουν. Μπορούν να ξαναγίνουν κανονικά μαλλιά;

   Όταν η τρίχα ενός θύλακα φθάσει στην τελογενή της φάση και δεν δημιουργηθεί η νέα τρίχα της αναγενούς φάσης, που θα ξαναρχίσει ένα νέο κύκλο, τελικά καταλήγει σε μια λεπτή τρίχα που δεν μεγαλώνει και ο χρόνος ζωής της είναι ένας χρόνος το μέγιστο. Αυτή η κατάσταση όταν παραταθεί για πολύ χρονικό διάστημα, δεν είναι αναστρέψιμη στις περισσότερες περιπτώσεις. Στη περιοχή που υπήρχαν πριν τρίχες και τώρα δεν υπάρχουν, εσωτερικά δεν παραμένει ο θύλακας ης τρίχας. Το σώμα μας δεν συντηρεί όργανα τα οποία δεν λειτουργούν και δεν εξυπηρετούν κάτι.
  • Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις για την Ενέσιμη Θεαπεία

   Απο ποιά ηλικία ενδείκνυνται η ενέσιμη θεραπεία;

   Όσο νωρίτερα ξεκινήσετε τη θεραπεία τόσο καλύτερα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου θα έχετε. Συνήθης ηλικία είναι 30 ετών και άνω διότι η ενέσιμη θεραπεία χρησιμοποιείται προληπτικά για την αποτροπή των ρυτίδων σε μεγαλύτερη ηλικία.

   Πότε φαίνονται τα αποτελέσματα και πόσο διαρκούν;

   Ξεκινάνε να φαίνονται σε μια βδομάδα από την εφαρμογή φτάνοντας στο μέγιστο αποτέλεσμα σε 14 μέρες.

   Πόσο διαρκεί;

   Η θεραπεία διαρκεί 4 έως 6 μήνες.

   Εφαρμόζεται σε άντρες και γυναίκες;

   Ναι, εφαρμόζεται και στα δυο φύλα.

   Πόσο διαρκεί η εφαρμογή;

   Η εφαρμογή της θεραπείας διαρκεί από 10 έως 20 λεπτά.

   Είναι επώδυνο;

   Όχι διότι η εφαρμογή της θεραπείας γίνεται με μικρές ενδοδερμικές εγχύσεις.

   Πότε απαγορεύεται η ενέσιμη θεραπεία;

   Απαγορεύεται όταν το άτομο πάσχει από νευρολογικές παθήσεις όπως μυασθένεια Gravis, σε περιόδους εγκυμοσύνης και λοχίας.

   Πόσο καιρό μπορώ να κάνω ενέσιμη θεραπεία;

   Η ενέσιμη θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί για όσες φορές επιθυμεί κάποιος.

   Πόσο ασφαλής θεραπεία είναι;

   Η ενέσιμη θεραπεία έχει υψηλότατο προφίλ ασφάλειας και έχει πάρει εγκρίσεις για μεγάλο αριθμό ασθενειών όπως στραβισμός, βλεφαρόσπασμο, υπεριδρωσία, ημικρανίες, ρυτίδες έκφρασης.

   Μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες;

   Ναι μπορεί να συνδυαστεί με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
  • Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις για το Υαλουρονικό Οξύ

   Τι ειναι το υαλουρονικο οξυ;

   Το Υαλουρονικό οξύ βρίσκεται σε φυσική μορφή στο σώμα μας παρέχει ενυδάτωση και προσθέτει όγκο στο δέρμα μας. Το φυσικό Υαλουρονικό οξύ διασπάται από τον οργανισμό μας σε δύο ημέρες. Χρησιμοποιείται από ιατρούς πάντα, σε αισθητικές αγωγές, για εγχύσεις στις αρθρώσεις και στην οφθαλμοχειρουργική.

   Τα αποτελεσματα φαινονται αμεσα;

   Ναι, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άμεσο. Χρειάζονται 2-3 ημέρες για να απλωθεί και να στρώσει το φάρμακο και να τελειοποιηθεί η εικόνα αλλά αυτή που βλέπουμε άμεσα είναι στο 90% της τελικής.

   Ποναει η εφαρμογη του;

   Τα νεότερα προϊόντα είναι πιό απαλά και περιέχουν τοπικό αναισθητικό, έτσι η έγχυση είναι ακόμα πιο εύκολη και ανώδυνη.

   Υπαρχουν ανεπιθυμητες ενεργειες;

   Μετά την έγχυση, ίσως εμφανιστεί ελαφριά ερυθρότητα ή οίδημα ή εκχύμωση στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση οι παρενέργειες αυτές διαρκούν πολύ λίγο, και μπορούν να καλυφτούν με make up.

   Πόσο διαρκεί το αποτελεσμα της εγχυσης του υαλουρονικου οξεος;

   Το Υαλουρονικό οξύ,διαρκεί περίπου 10-18 μήνες. Η διάρκεια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:
   • Ηλικία
   • Το σημείο της έγχυσης
   • Την ποσότητα του φαρμάκου που χρησιμοποιείται
   • Life style
   • Γενική κατάσταση υγείας

   Ποτε θα χρειαστω επαναληψη της συνεδριας;

   Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται επανάληψη 10-12 μήνες μετά την πρώτη συνεδρία. Πολλοί ασθενείς όμως επιθυμούν συμπληρωματικές συνεδρίες και επαναληπτικές εγχύσεις για την διατήρηση του τέλειου αποτελέσματος.

   Είναι ασφαλες και ελεγμενο φαρμακο;

   Απόλυτα. Είναι φυσικό προϊόν, μη ζωικής προελεύσεως, βιοδιασπώμενο, μη τοξικό, δεν προκαλεί καρκινογένεση και δεν απαιτείται skin test όπως παλαιότερα με το κολλαγόνο.

   Σε ποια σημεια εφαρμοζεται το υαλουρονικο οξυ;

   Όπου υπάρχει απώλεια όγκου, ή ουλές. Ρινοπαρειακές αύλακες, χείλη, ζυγωματικά, marionnette lines κλπ

   Πόσο διαρκει η εφαρμογη του;

   Η κάθε συνεδρία διαρκεί το πολύ 15 λεπτά. Θα πρέπει επίσης να υπολογίσετε τον χρόνο που απαιτείται για την συμβουλευτική διαδικασία με τον ιατρό πριν την αγωγή.

   Υπαρχει κατι αλλο που πρεπει να γνωριζω πριν την εφαρμογη του;

   Σας συμβουλεύουμε να μην χρησιμοποιήσετε ασπιρίνη ή άλλα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη για 2 ημέρες , πριν την έγχυση του φαρμάκου. Αυτό θα μειώσει τις πιθανότητες εκχύμωσης στο σημείο.
  • Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις Fillers

   Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της θεραπείας;

   Αντίθετα με τα υπόλοιπα εμφυτεύματα το υαλουρονικό οξύ είναι προϊόν μη ζωικής προέλευσης γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης αρρώστιας ή αλλεργικής αντίδρασης στο υλικό. Επίσης το υλικό αυτό διαρκεί περισσότερο από το κολλαγόνο η το λίπος καθώς τα αποτελέσματά του διατηρούνται από 8 έως και περισσότερους από 12 μήνες.

   Πώς γίνεται η θεραπεία;

   Η θεραπεία είναι σύντομη. Κατά τη διάρκειά της ο γιατρός ενίει με λεπτή βελόνα το υλικό μέσα από την επιδερμίδα δίνοντάς του το σχήμα που θέλει. Στις ρυτίδες αυξάνει τον όγκο κάτω από αυτές με αποτέλεσμα να λειαίνονται και να γίνονται πολύ πιο ήπιες. Στη διόρθωση του προσώπου «γεμίζει» τις περιοχές όπως τα ζυγωματικά και το πηγούνι δίνοντάς τους τον χαμένο όγκο και κάνοντας το πρόσωπο πιο στρογγυλό και πιο συμμετρικό. Στα χείλη τέλος προσδίδει όγκο, διορθώνει το περίγραμμα και τα κάνει πιο όμορφα.

   Πόσο διαρκεί η θεραπεία;

   Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά μέχρι και μια ώρα, ανάλογα με τις περιοχές που χρειάζονται διόρθωση. Το μεγάλο πλεονέκτημά της είναι ότι αμέσως μετά μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες χωρίς κανέναν περιορισμό και χωρίς τίποτα να προδίδει τη θεραπεία.

   Που γίνεται η θεραπεία;

   Η θεραπεία γίνεται συνήθως στο ιατρείο και δεν απαιτείται η παραμονή σε νοσοκομείο.

   Πόσο επώδυνη είναι η θεραπεία;

   Υπάρχει ένας ελαφρύς πόνος κατά τη διάρκεια της συνεδρίας μια και χρησιμοποιείται σύριγγα. Πριν τη συνεδρία τοποθετείται μια αναισθητική κρέμα ή ενίεται τοπική αναισθησία στην περιοχή για να μειωθεί η ενόχληση

   Τι πρέπει να περιμένω μετά τη θεραπεία;

   Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι άμεσα ορατά. Οι περιοχές που «γέμισαν» μπορεί να είναι πρησμένες ή κοκκινισμένες αλλά τα φαινόμενα αυτά διαρκούν το πολύ μια με δυο ημέρες. Τα αποτελέσματα διαρκούν περισσότερο από έξι μήνες και δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να μη χρειάζεται επανάληψη της συνεδρίας για έναν χρόνο. Φυσικά ο βαθμός βελτίωσης ποικίλει ανάλογα με την ηλικία του ατόμου, τον τύπο του δέρματος και τις καθημερινές δραστηριότητες. Πολλοί επιλέγουν να επαναλάβουν τη συνεδρία προτού χαθούν τα αποτελέσματα της προηγούμενης για να διατηρήσουν μια μόνιμη βελτίωση και να μην επιστρέψει το πρόσωπό τους στην προηγούμενή του κατάσταση. Συζητήστε με το γιατρό σας πότε πρέπει να σας ξαναδεί για να σας συμβουλέψει για το πότε χρειάζεται επανάληψη της θεραπείας.
  • Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις για την αντιμετώπιση Καλοήθων δερματικών βλαβών

   Τι είναι η κρυοχειρουργική ;

   Κρυοχειρουργική ονομάζεται η εφαρμογή ακραίου ψύχους με σκοπό την καταστροφή καλοήθων ή κακοήθων δερματικών βλαβών.

   Τι αντιμετώπιζουμε με την η κρυοχειρουργική;

   Η κρυοχειρουργική εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση καλοήθων και κακοήθων όγκων όπως μυρμηγκιές,θηλώματα, επιθηλιώματα καθώς και σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως κονδυλώματα.

   Πως εφαρμόζεται;

   Με έναν απλό ψεκασμό πάνω απο την προς θεραπεία περιοχή μπορούμε να καταστρέψουμε ελεγχόμενα όποιο δερματικό μόρφωμα ή όγκο μας ενδιαφέρει.

   Διαφορετικές εφαρμογές της κρυοχειρουργικής

   Ο παλαιότερος και πιο απλός τρόπος είναι με την μέθοδο του βαμβακοφόρου στυλεού (μπατονέτα εμβαπτισμένη σε υγρό άζωτο) απευθείας πάνω στην δερματική βλάβη που επιθυμούμε. Υπάρχει επίσης η μέθοδος του άμεσου ψεκασμού καθώς επίσης και η χρήση κρυωδίου (μια μεταλλική μύλη που ενώ ψύχεται εφαρμόζεται πιεστικά πάνω στην δερματική βλάβη).

   Χρόνος αποθεραπείας

   Ο χρόνος αποθεραπείας εξαρτάται απο τους χρόνους ψύξης - απόψυξεις που έχουμε εφαρμόσει και το είδος της βλάβης. Συνήθως απαιτούνται 1 - 4 εβδομάδες για την πλήρη αποκατάσταση της περιοχής.
  • Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις για τους σπίλους (ελιές)

   Τί είναι ο σπίλος (ή ελιά);

   Πρόκειται για βλάβες που κατατάσσονται στα αμαρτώματα του δέρματος. Είναι δηλαδή τοπικές, υπερβολικές συναθροίσεις κυττάρων, τα οποία παρόλο που είναι φυσιολογικά δεν συντάσσονται κανονικά και αφορούν ένα ή περισσότερα στοιχεία του δέρματος.

   Τί είναι ο μελαχρωματικός σπίλος;

   Μελαχρωματικοί ονομάζονται οι σπίλοι που προέρχονται από τα μελανοκύτταρα ( τα κύτταρα του δέρματος που περιέχουν τη μελανίνη ). Ο ενήλικας της λευκής φυλής έχει κατά μέσο όρο 15-20 μελαχρωματικούς σπίλους. Η σημασία που έχουν οι σπίλοι αυτοί στην ανάπτυξη του μελανώματος φαίνεται από το γεγονός ότι 80% περίπου των ασθενών με μελάνωμα αναφέρουν την ύπαρξη μελαχρωματικού σπίλου στο σημείο ανάπτυξης της κακοήθειας. Οι σπίλοι αυτοί διακρίνονται σε ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ και σε ΕΠΙΚΤΗΤΟΥΣ. Οι συγγενείς με τη σειρά τους χωρίζονται σε μικρούς, μεγάλους και γιγαντιαίους. Στις δύο τελευταίες κατηγορίες η πιθανότητα ανάπτυξης μελανώματος είναι 10%. Γι' αυτό συνιστάται χειρουργική αφαίρεση και κάλυψη του ελλείμματος με μόσχευμα. Στους επίκτητους μελαχρωματικούς σπίλους ανήκουν οι σπίλοι του Unna, του Clark, του Spitz, ο κυανούς σπίλος, ο σπίλος με αχρωστική άλω.

   Τί είναι οι δυσπλαστικοί σπίλοι;

   Πρόκειται για σπίλους (ελιές) οι οποίοι εγείρουν την υπόνοια κακοήθους εξαλλαγής.

   Τα κλινικά σημεία που υποδεικνύουν ότι ένας σπίλος μπορεί να έχει δυσπλασία είναι:

   • η ασυμμετρία
   • τα ανώμαλα όρια
   • η χρωματική ανομοιογένεια
   • η διάμετρος μεγαλύτερη από 6 χιλιοστά
   • η υπέγερση από το υπόλοιπο δέρμα.

   Οι δυσπλαστικοί σπίλοι είναι ισχυρότατος παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη μελανώματος. Για το λόγο αυτό απαιτείται χειρουργική αφαίρεση του σπίλου επί των υγιών ορίων και ιστολογική εξέταση του

   Ποιά είναι η σημασία της κληρονομικότητας στους δυσπλαστικούς σπίλους;

   Υπάρχουν δύο ομάδες ατόμων στα οποία εμφανίζονται δυσπλαστικοί σπίλοι:
   • σε αυτά που ανήκουν σε οικογένειες στις οποίες τουλάχιστον ΔΥΟ μέλη έχουν εμφανίσει μελάνωμα. Στην ομάδα αυτή ο κίνδυνος ανάπτυξης μελανώματος αγγίζει το 100%!!!
   • σε αυτά που ανήκουν σε οικογένειες με ελεύθερο ιστορικό μελανώματος. Εδώ ο κίνδυνος ανάπτυξης μελανώματος είναι περίπου 10%.
  • Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις για την Λήψη δερματικής βιοψίας

   Τι είναι η δερματική βιοψία;

   Η δερματική βιοψία είναι η διαδικασία κατα την οποία λαμβάνεται ιστοπαθολογικό δείγμα για να βοηθήσει τη διάγνωση και την περαιτέρω διαχείριση του ενδεχόμενου προβλήματος.

   Σε τι μας οφελεί;

   • Για να προσδιορίσουμε την ακριβή κατάσταση του δέρματος, όταν αυτό δε μπορεί να γίνει με άλλο τρόπο.
   • Σε περίπτωση κάποιας υφιστάμενης ασθένειας.
   • Σε περιπτώσεις μηκυτιακού ή βακτηριακού ερεθισμού.
   • Για να αξιολογηθεί κάποιος σπίλος που επιθυμεί ο ασθενής να αφαιρέσει (ελιά) αν θεωρήσει ο δερματολόγος ότι χρήζει περαιτέρω ανάλυσης.

   Τι μας παρέχει η λήψη δερματικής βιοψίας;

   Η διαδικασία μπορεί να παράσχει θεραπεία καθώς και διάγνωση για πολλές βλάβες. Η βιοψία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για ανοσοφθορισμό και καλλιέργειες ( π.χ. , μυκοβακτήριο , λεϊσμανίαση).
  • Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις για την Χειρουργική όνυχος

   Διάφορες τεχνικές για την χειρουργική όνυχος

   • Απλή ονυχεκτομή
   • Ονυχεκτομή και αφαίρεση του κοκκιοματώδους ιστού που καλύπτει το πάσχον τμήμα
   • Τμηματική ονυχεκτομή και αφαίρεση του κοκκιοματώδους ιστού
   • Αφαίρεση – καυτηρίαση τμήματος της ρίζας (μήτρας)
   • Πλήρης ριζική ονυχεκτομή
   • Ξύσιμο-λέπτυνση του όνυχος

   Τι συνιστά η εφαρμογή της μεθόδου;

   Η εφαρμογή της μεθόδου συνιστά περιορισμό της βάδισης για ένα 24ωρο, αλλαγή του χειρουργικού τραύματος μετά 2ημέρου και αφαίρεση των ραμμάτων μετά 8ημέρου.

   Γιατί πρέπει να καταφύγω σε αυτή τη μέθοδο;

   Η ριζική θεραπεία της είσφρυσης όνυχος του ποδός είναι χειρουργική. Έχουν εφαρμοστεί και συνεχίζουν να εφαρμόζονται διάφορες χειρουργικές τεχνικές, με όχι όμως τα αναμενόμενα αποτελέσματα όπως:

   Θα είναι ριζικά τα αποτελέσματα;

   Η ριζική αντιμετώπιση συνίσταται στην εκτομή του υπερτροφικού κοκκιώδους ιστού, στην εκτομή του τμήματος του εισφρυόμενου όνυχος, τη ριζική αφαίρεση της υποκείμενης ρίζας σε ευθεία γραμμή και συρραφή του τραύματος για επούλωση κατά πρώτο σκοπό. Στον ίδιο χρόνο μπορεί να γίνει η αποκατάσταση στην περίπτωση που στο ίδιο δάκτυλο η είσφρυση συμβαίνει και από τις δύο πλευρές. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι μικρός και για ένα 24ωρο.

   Θα παραμείνει σημάδι μετά την τομή;

   Η επούλωση δίδει ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα, με μικρό περιορισμό στο πλάτος του όνυχος, το οποίο από τη χειρουργημένη πλευρά αναπτύσσεται σε ευθύ πλάγιο όριο και αποκλείει την υποτροπή της πάθησης
  • Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις για τα Κονδυλώματα

   Άλλο κονδυλώματα κι άλλο HPV;

   Στην ουσία πρόκειται για το ίδιο πράγμα. Κονδυλώματα είναι η αρχαία ονομασία και HPV είναι η σύγχρονη ιατρική ορολογία και σημαίνει Human Pappiloma Virus ή στα ελληνικά Ιός των Ανθρώπινων Θηλωμάτων. Τα κονδυλώματα είναι καλοήθεις όγκοι διαφορετικών μεγεθών που εμφανίζονται στο δέρμα από πολύ μικροί -στο μέγεθος μιας μικρής ελιάς ή σπίλου- μέχρι αρκετά ευμεγέθεις, και από απλοί μονήρεις όγκοι μέχρι πολλαπλοί διαφορετικού μεγέθους. Το χρώμα τους είναι κυρίως αυτό του δέρματος και εμφανίζονται κατά βάση στην πρωκτογεννητική περιοχή τόσο της γυναίκας όσο και του άντρα. Υπάρχουν όμως και τα κονδυλώματα που δεν βλέπουμε και που προσβάλλουν κυρίως τον τράχηλο της μήτρας όπου αναγνωρίζονται δύσκολα με γυμνό μάτι. Εδώ είναι που χρειάζεται το τεστ Παπανικολάου καθώς μας βοηθάει να αναγνωρίσουμε τα κονδυλώματα και τις συνέπειές τους. Υπάρχουν περίπου 100 διαφορετικοί γονότυποι του ιού από τους οποίους οι 35 αφορούν τα γεννητικά όργανα.

   Μπορεί να το έχω και να μην το ξέρω;

   Συνήθως ο χρόνος επώασης (χρόνος προσβολής) μέχρι την εμφάνιση των κονδυλωμάτων είναι από λίγες εβδομάδες έως λίγους μήνες μετά την επαφή με μολυσμένο με τον ιό άτομο. Δεν αποκλείεται όμως κάποιος να φέρει τον ιό και να εκδηλώσει τα συμπτώματα χρόνια αργότερα ως αποτέλεσμα της καλής άμυνας του οργανισμού του ή το αντίθετο σε άτομα με χαμηλή ανοσολογική απάντηση ή σε καπνιστές. Είναι επίσης δυνατό κάποιος να έχει προσβληθεί από τον ιό και να μην εκδηλώσει ποτέ συμπτώματα αλλά να μπορεί να τον μεταδώσει χωρίς να το ξέρει.

   Θα το έχω για πάντα;

   Θεωρητικά, ναι. Όλα εξαρτώνται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό μπορεί να κρατήσει υπό έλεγχο τη λοίμωξη και να μη δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα. Όμως η γυναίκα μπορεί επίσης να νοσήσει, και μετά από ένα διάστημα το ανοσοποιητικό της να καταφέρει να καταστείλει τον ιό χωρίς να ξαναυπάρξουν βλάβες. Υπάρχουν βέβαια και αυτές οι περιπτώσεις που παρά τη θεραπεία οι βλάβες ξαναεμφανίζονται είτε οι ίδιες είτε καινούριες. Δεν υπάρχει πάντως κάποιο φάρμακο ή άλλη θεραπεία που να σκοτώνει τον ιό. Η θεραπεία είναι συμπτωματική και αφορά την αφαίρεση των οξυτενών κονδυλωμάτων και των δυσπλασιών στον τράχηλο με τις ακόλουθες τεχνικές:
   Η μέθοδος αποφασίζεται ανάλογα με τα συμπτώματα, τον βαθμό επέκτασης της νόσου και τον βαθμό δυσπλασίας που έχει δημιουργηθεί.

   Μπορεί το τεστ Παπανικολάου να βγει αρνητικό και παρ’ όλα αυτά να έχω τον ιό;

   Το τεστ Παπανικολάου μπορεί να εξασφαλίσει διάγνωση του ιού περίπου στο 90% των περιπτώσεων, ενώ μπορεί να ανιχνεύσει εγκαίρως τις βλάβες-δυσπλασίες που μπορεί να προκληθούν στον τράχηλο της μήτρας εξαιτίας του. Βέβαια σημασία έχει και ο τρόπος και ο άνθρωπος που κάνει τη λήψη του τεστ. Αν αυτό βγει αρνητικό, αλλά ο γιατρός υποψιάζεται ότι υπάρχει μόλυνση, μπορεί να προτείνει μια εξέταση που ονομάζεται κολποσκόπηση. Με αυτή ο γιατρός παρατηρεί το αιδοίο, τον κόλπο και τον τράχηλο με ένα «μεγεθυντικό φακό», το κολποσκόπιο, και μπορεί να δει καλύτερα τις βλάβες. Κατά την εξέταση ο τράχηλος εμποτίζεται με ένα ειδικό υγρό που βοηθάει τον γιατρό να αναγνωρίσει τις βλάβες και να πάρει βιοψίες όπου κρίνει απαραίτητο.

   Αν ο σύντροφός μου έχει τον ιό, είναι βέβαιο ότι θα κολλήσω;

   Αν έχεις την υποψία ότι ο σύντροφός σου έχει κονδυλώματα, θα πρέπει να απευθυνθεί στον ειδικό (για τον άντρα είναι ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος), ο οποίος μπορεί να του κάνει τη λεγόμενη πεοσκόπηση, κάτι αντίστοιχο με την κολποσκόπηση, και να του προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Αν γίνει αυτό, ο κίνδυνος μετάδοσης μειώνεται αισθητά. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να αμελείς να παίρνεις όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας και να ελέγχεσαι περιοδικά.

   Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης με τον στοματικό έρωτα;

   Ναι, όταν δεν χρησιμοποιείται προφυλακτικό. Μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι ο ιός μπορεί να ευθύνεται για εκδήλωση καρκίνου σε περιοχές όπως ο λάρυγγας, ο φάρυγγας και η στοματική κοιλότητα. προσφατες μελέτες ανεβάζουν την αύξηση των καρκίνων στη στοματοφαρυγγική κοιλότητα τα τελευταία χρόνια στο 40%.

   Μπορεί ο ιός να απειλήσει τη γονιμότητά μου ή μια εγκυμοσύνη;

   Ο ιός HPV δεν απειλεί τη γονιμότητα μιας γυναίκας παρά μόνο αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα και η βλάβη έχει προχωρήσει σε κακοήθεια, οπότε επηρεάζεται όλο το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας. Σε μια γυναίκα φορέα του ιού η εγκυμοσύνη μπορεί να προχωρήσει κανονικά χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσει τον ιό στο παιδί κατά την κύηση. Κατά τη διάρκεια του τοκετού όμως υπάρχει ο κίνδυνος κατά 4% μετάδοσης του ιού στο παιδί και η εμφάνιση, στα πρώτα χρόνια της ζωής του, θηλωμάτων στον λάρυγγα. Επομένως ο τρόπος τοκετού πρέπει να συζητηθεί ανάμεσα στην επίτοκο και τον γιατρό και αφού εξηγηθούν όλες οι πιθανές επιπλοκές, να αποφασιστεί η κατάλληλη μέθοδος.

   Αν έχω κονδυλώματα θα πάθω καρκίνο;

   Ο ιός HPV σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο ιδιαίτερα αν δεν επισκέπτεστε τον γυναικολόγο για την προληπτική σας εξέταση. Είναι μια διαδικασία που προκαλούν ορισμένοι τύποι του ιού και που εξελίσσεται σε σχετικά μακρύ χρόνο. Όπως είπαμε, ορισμένοι τύποι του ιού μπορούν να προκαλέσουν ανώμαλη κυτταρική ανάπτυξη στις μεμβράνες-κύτταρα που καλύπτουν την πρωκτογεννητική περιοχή, η οποία αρχικά ονομάζεται δυσπλασία. Αυτή η δυσπλασία είναι μια προκαρκινική βλάβη, όχι καρκίνος, και υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισής της. Αν όμως δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του πέους στους άντρες ή του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου και του κόλπου στις γυναίκες ή του πρωκτού και της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας και στα δύο φύλα. Σε κάθε περίπτωση αν γνωρίζεις ότι έχεις τον ιό, είναι σημαντικό να ακολουθείς τις συμβουλές του γιατρού. Πάντως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αν πηγαίνουμε στον ειδικό τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, ο κίνδυνος για την εμφάνιση καρκίνου είναι σημαντικά μειωμένος.

   Το εμβόλιο είναι μόνο για τα νέα κορίτσια;

   Το εμβόλιο μπήκε και στην Ελλάδα στο πρόγραμμα του βασικού εμβολιασμού για κορίτσια από 12 μέχρι και 26 ετών. Πρόκειται για μια βασική ασπίδα στην προστασία από τον ιό HPV με ποσοστό προστασίας που φθάνει το 90%. Στη χώρα μας κυκλοφορούν δύο τύποι εμβολίων.

   Είμαι απόλυτα ασφαλής αν έχω κάνει το εμβόλιο;

   Όχι, γιατί το εμβόλιο εξασφαλίζει προστασία μόνο από κάποια στελέχη του ιού και συγκεκριμένα τους ορότυπους 6,11,16 και 18 που είναι τα πιο «επιθετικά» και ευθύνονται για το 70% των περιπτώσεων καρκίνου.

   Αν έχω εμβολιαστεί χρειάζεται να επαναλαμβάνω το τεστ Παπ;

   Ο έλεγχος με τεστ Παπανικολάου πρέπει να συνεχιστεί κανονικά μια φορά τον χρόνο επειδή όπως αναφέραμε ήδη το εμβόλιο προσφέρει προστασία 70%. Όμως για την έγκαιρη διάγνωση βλαβών για τις οποίες ο εμβολιασμός δεν προσφέρει κάλυψη πρέπει να γίνεται η επισκόπηση και τεστ Παπ.

   Μπορώ να κολλήσω κονδυλώματα από την τουαλέτα;

   Ο ιός HPV μεταδίδεται με απευθείας επαφή με τη προσβεβλημένη περιοχή γι’ αυτό και θεωρείται σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Δηλαδή με οποιαδήποτε σεξουαλική πρακτική μπορεί να υπάρξει μετάδοση του ιού και να κολλήσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος έρθει σε επαφή με το μολυσμένο σημείο του συντρόφου. Δεν κολλάει όμως από την τουαλέτα, τα φιλιά στο στόμα, την κοινή χρήση μαγειρικών σκευών ούτε από την πισίνα ή την μπανιέρα.

   Το προφυλακτικό εξασφαλίζει 100% προστασία από τον ιό;

   Το προφυλακτικό περιορίζει πάρα πολύ, αν χρησιμοποιηθεί σωστά και δεν σπάσει, τη μετάδοση όλων των αφροδίσιων νοσημάτων συμπεριλαμβανομένου και του HPV. Δυστυχώς όμως, επειδή κατά την ερωτική επαφή το προφυλακτικό αφήνει ακάλυπτα κάποια μέρη του αντρικού μορίου, πλήρης προστασία από τα οξυτενή κονδυλώματα, δηλαδή αυτά που προσβάλλουν τα εξωτερικά γεννητικά όργανα, δεν μπορεί να υπάρξει.

   Αν έχω ήδη κονδυλώματα μπορεί να ξανακολλήσω;

   Ο ιός HPV έχει 100 διαφορετικά στελέχη. Επομένως αν συνεχίζεις και εφαρμόζεις επικίνδυνες τακτικές στο σεξ είναι δυνατόν να κολλήσεις ένα ακόμα στέλεχος του ιού. Για παράδειγμα, μπορεί ο τράχηλος να έχει προσβληθεί από περισσότερα από ένα στελέχη του ιού ή μπορεί μια ασθενής να εμφανίζει και οξυτενή κονδυλώματα και HPV λοίμωξη ή δυσπλασία στον τράχηλό της.
  • Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις για την Γονόρροια

   Τι είναι η γονόρροια

   Η γονόρροια πρόκειται για ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλείται μετά από μόλυνση από το μικρόβιο του γονόκοκκου, γνωστό ως neisseria gonorrhοe. Πολλές φορές η νόσος είναι συμπτωματική. Όταν όμως υπάρχουν κλινικά συμπτώματα εκδηλώνονται 2 με 10 μέρες μετά την επαφή με μολυσμένο άτομο. Η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής.

   Που οφείλεται η γονόρροια

   Για τη νόσο της γονόρροιας ευθύνεται το βακτήριο του γονόκοκκου. Το μικρόβιο αυτό απαντάται στην ουρήθρα, στον τράχηλο, στον ορθό, στις σάλπιγγες, στο φάρυγγα και στον επιπεφυκότα. Οι άνδρες εμφανίζουν συχνότερα τα συμπτώματα. Οι γυναίκες σπανίως παρουσιάζουν συμπτωματολογία ουρηθρίτιδας. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου να νοσήσουν από γονόρροια ανήκουν:
   • Όσοι έρχονται σε επαφή με πολλούς συντρόφους
   • Όσοι ήρθαν σε επαφή με μολυσμένο άτομο
   • Όσοι δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή
   • Όσοι άνδρες έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες
   • Όσοι είναι τοξικομανείς

   Συμπτώματα της γονόρροιας

   Η συμπτωματολογία την νόσου εκδηλώνεται λίγες μέρες μετά την αρχική μόλυνση. Οι άνδρες παρόλα αυτά μπορεί να εκδηλώσουν συμπτώματα για πρώτη φορά ακόμη και έναν μήνα μετά τη μόλυνση.
   Τα συμπτώματα των γυναικών είναι:
   • Δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις
   • Πόνος και τσούξιμο κατά την ούρηση
   • Πονόλαιμος
   • Πόνος κατά την σεξουαλική επαφή
   • Πυρετός
   • Εξανθήματα
   • Κοιλιακό άλγος
   Τα συμπτώματα των ανδρών είναι:
   • Πόνος και τσούξιμο κατά την ούρηση
   • Συχνουρία
   • Πυουρία
   • Ερυθρότητα στην ουρήθρα
   • Ευαισθησία και πόνος στους όρχεις
   • Πονόλαιμος

   Διάγνωση για τη γονόρροια

   Η διάγνωση της γονόρροιας γίνεται μέσω κλινικής και εργαστηριακής εξέτασης από τον αρμόδιο κάθε φορά γιατρό (γυναικολόγο/ ανδρολόγο). Πραγματοποιείται καλλιέργεια για την ανεύρεση του μικροβίου στον τράχηλο, στον κόλπο, στην ουρήθρα, στον πρωκτό και στο λάρυγγα.

   Πώς αντιμετωπίζεται η γονόρροια

   Οι πάσχοντες από γονόρροια συνήθως πάσχουν και από χλαμύδια, γι’ αυτό χορηγείται αγωγή και για τις δύο ασθένειες. Η νόσος αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή (αντιβίωση). Όταν ολοκληρωθεί η θεραπεία απαιτείται ο εκ νέου ιατρικός έλεγχος του ασθενή για να βεβαιωθεί η εκρίζωση της ασθένειας. Είναι σημαντικό όταν κάποιος διαπιστώσει ότι πάσχει από γονόρροια να ενημερώσει και όλους τους σεξουαλικούς συντρόφους με τους οποίους ήρθε σε επαφή το τελευταίο διάστημα για να λάβουν κι εκείνοι αγωγή, αφού εξεταστούν. Είναι καλό να εξεταστείτε και για άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αν έχετε προσβληθεί από γονόρροια.

   Επιπλοκές που παρουσιάζει η γονόρροια

   Η νόσος μπορεί να έχει κάποιες επιπλοκές. Στις γυναίκες μπορεί να οδηγήσει σε σαλπιγγίτιδα, στειρότητα, πόνο κατά την σεξουαλική επαφή, υπογονιμότητα ή προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη και μετάδοση στο έμβρυο. Στους άδρες μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια, στένωση στην ουρήθρα, εκκρίσεις πύου από την ουρήθρα. Επίσης, συχνά αναφέρονται προβλήματα πόνου στις αρθρώσεις χρονίως, μηνιγγίτιδα ή ακόμη και μόλυνσης της βαλβίδας της καρδιάς.

   Πρόληψη κατά της γονόρροιας

   Η πρόληψη της νόσου γίνεται μέσω της χρήσης προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή, και κυρίως, μέσω της ερωτικής επαφής με έναν σεξουαλικό σύντροφο που δεν πάσχει από αφροδίσια νοσήματα.
  • Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις για τον Έρπη γεννητικών οργάνων

   Tι προκαλεί τον έρπη γεννητικών οργάνων;

   Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι συνήθως μια ήπια ασθένεια που προκαλείται από τον έρπη 2 (Herpes Simplex Virus 2) ο οποίος είναι ένας τύπος του έρπη (στην πραγματικότητα ο έρπης αποτελεί μια οικογένεια 150 στελεχών). Πολλές φορές ο έρπης 2 δεν εκδηλώνει συμπτώματα όταν έχει μολύνει τα γεννητικά όργανα ενώ ακόμα και όταν τα συμπτώματα είναι σε οξεία μορφή, ο έρπης των γεννητικών οργάνων συνήθως ελέγχεται εύκολα.

   Ποιά είναι η καλύτερη πρόληψη:

   Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια. Όσο πιο πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους έχει κάποιος στη ζωή του, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχει να μολυνθεί από τον έρπη 2. Η καλύτερη πρόληψη είναι ασφαλώς η χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Εντούτοις η προστασία που δίνουν τα προφυλακτικά δεν είναι απόλυτη. Η περιοχή που πάσχει μπορεί να μην καλύπτεται από το προφυλακτικό κι έτσι ο έρπης μπορεί να μεταδοθεί στο άλλο άτομο.

   Συμπτώματα

   Ο έρπης 2 εισέρχεται στο σώμα, πολλαπλασιάζεται στο δέρμα και στη συνέχεια εγκαθίσταται στα νεύρα της περιοχής που έχει μολύνει όπου μπορεί να παραμένει κρυφός και αδρανής. Στην περίπτωση που ο έρπης 2 δραστηριοποιηθεί, τα συμπτώματα διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι διαφορετικά ακόμα και στο ίδιο άτομο, όταν ο ιός “χτυπήσει” για δεύτερη ή τρίτη φορά. Τυπικά, οι άνδρες αισθάνονται τσούξιμο στο πέος και οι γυναίκες στον κόλπο. Αργότερα στη περιοχή των γεννητικών οργάνων ή του πρωκτού βγαίνουν μικρές φυσαλίδες, που διογκώνονται και εξελίσσονται σε φουσκάλες γεμάτες υγρό.

   Θεραπεία

   Η θεραπεία του έρπη των γεννητικών οργάνων εντάσσεται σε δύο κατηγορίες. Στα πρακτικά μέτρα και τα φάρμακα που πρέπει κάποιος να λάβει για να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα και τον πόνο, και στα αντιϊικά φάρμακα που επίσης πρέπει να πάρει για να περιορίσει την μετάδοση του έρπη σε άλλα σημεία του σώματος ή να επιταχύνει τη θεραπεία. Όπως τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο, έτσι και τα πρακτικά μέτρα που είναι χρήσιμα στον καθένα μπορεί να είναι διαφορετικά.

   Έρπης γεννητικών οργάνων και εγκυμοσύνη

   Ο έρπης των γεννητικών οργάνων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και θανατηφόρες λοιμώξεις σε νεογνά των οποίων η μητέρα έχει ενεργό λοίμωξη στα γεννητικά της όργανα κατά την ώρα του τοκετού. Εάν μια γυναίκα έχει ενεργό λοίμωξη συστήνεται καισαρική τομή για να αποφευχθεί η μετάδοση και η μόλυνση του νεογνού. Ο έρπης κατά την εγκυμοσύνη πρέπει να διαγνωστεί αμέσως, γι’ αυτό αν η γυναίκα παρατηρήσει οποιοδήποτε σύμπτωμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή κοντά σ’ αυτήν, πρέπει αμέσως να κάνει εξετάσεις. Η μόλυνση από τον έρπη στην αρχή της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκαλέσει αποβολή.

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου

Δευτέρα 18:00 - 21:00
Τρίτη 11:00 - 14:00 & 18:00 - 21:00
Τετάρτη 11:00 - 14:00
Πέμπτη 18:00 - 21:00
Παρασκευή 11:00 - 14:00
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Social Media

Προφίλ

Το Δερματολογικό Ιατρείο μας στο Γαλάτσι, καλύπτει όλο το φάσμα της κλινικής, αισθητικής και laser δερματολογίας...