Αφροδισιολογία

σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και θεραπεία

Αφροδισιολογία

Η αφροδισιολογία είναι ο κλάδος της ιατρικής που ασχολείται με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Τα νοσήματα αυτά μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής αλλά και με άλλους τρόπους, όπως η μετάγγιση αίματος ή ο θηλασμός. Η πρόληψη και η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι πολύ σημαντικά, καθώς μπορούν να επιφέρουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία μας.

Μάθετε περισσότερα για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που αντιμετωπίζονται από την αφροδισιολογία:

Κονδυλώματα

Κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα είναι κλινικός όρος που αναφέρεται σε διογκώσεις που αναπτύσσονται στο δέρμα, ή στούς βλεννογόνους, οι οποίες προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV. Τα κονδυλώματα του δέρματος αποκαλούνται επίσης μαντραβίτσες ή Μυρμηγκιές. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωρισθεί 189 υπότυποι του ιού των θηλωμάτων (PV) από τους οποίους οι 120 προσβάλουν τον άνθρωπο, περίπου οι 40 είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι, ενώ λίγοι από αυτούς προκαλούν κονδυλώματα. Επειδή η ομάδα των Ιών HPV είναι μεγάλη, στήν Ελληνική βιβλιογραφία αλλά και στην Αγγλοσαξωνική επικρατεί ο διαχωρισμός σε:
(α) Λοιμώξεις από HPV του δέρματος των χεριών και των ποδιών, που ονομάζονται Μυρμηγκιές (Αγγλικά Warts ή Verucca)
(β) Λοιμώξεις των Βλεννογόνων του πέους, του πρωκτού και του αιδοίου που είναι αφροδίσιο νόσημα και λέγονται Κονδυλώματα (Condylomas) Καλό είναι να μήν γίνεται σύγχυση ανάμεσα στίς δύο αυτές δερματολογικές παθήσεις γιατί οφείλονται σε διαφορετικούς τύπους Ιών HPV.

Έρπης γεννητικών οργάνων

Έρπης γεννητικών οργάνων

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ιογενής νόσος.
Υπάρχουν δυο τύποι απλού έρπη:
  • Μονοκατευθυντικός τύπος ιών έρπη–2 (HSV–2)
  • Μονοκατευθυντικός τύπος ιών έρπη–1 (HSV–1)
Ο μονοκατευθυντικός τύπος ιών έρπη 2 (HSV–2) προκαλεί τις περισσότερες περιπτώσεις του έρπη των γεννητικών οργάνων. Ο HSV–2 μπορεί να μεταφέρεται μέσω των εκκρίσεων του στόματος ή των γεννητικών οργάνων.
Ο μονοκατευθυντικός τύπος ιών έρπη–1 (HSV–1) συχνά προκαλεί τις μολύνσεις από έρπη του στόματος και των χειλιών (συνήθως αποκαλούμενων ως κρύες πληγές ή φουσκάλες από τον πυρετό). Ο HSV–1 μπορείνα εξαπλωθεί από το στόμα στα γεννητικά όργανα κατά τη διάρκεια του στοματικού έρωτα.
Ο μονοκατευθυντικός ιός έρπη (HSV) μεταδίδεται από ένα άτομο σε ένα άλλο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Μπορείτε να κολλήσετε όταν το δέρμα, ο κόλπος, το πέος, ή το στόμα σας έρθει σε επαφή με κάποιο άτομο που έχει ήδη έρπη.

Γονόρροια

Γονόρροια

H γονόρροια (ή βλεννόρροια) είναι κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που οφείλεται σε λοίμωξη από το βακτήριο Ναϊσσέρια της γονόρροιας (Neisseria gonorrhoeae). Τα συνήθη συμπτώματα στους άνδρες είναι καύσος και πόνος κατά την ούρηση και από την ουρήθρα μπορεί να εξέλθουν πυώδεις εκκρίσεις. Οι γυναίκες είναι συνήθως ασυμπτωματικοί φορείς, αν και μπορεί να έχουν πόνο ή κάψιμο κατά την ούρηση, συχνοουρία και πυώδεις εκκρίσεις από τον κόλπο. Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες αν δεν θεραπευτεί, η γονόρροια μπορεί να επεκταθεί τοπικά και να προκαλέσει επιδιδυμίτιδα ή ενδοπυελική μόλυνση ή σε άλλα σημεία του σώματος ακόμη και στο αίμα και στις αρθρώσεις. Η θεραπεία είναι συνήθως με κεφτριαξόνη (Rocephin), καθώς έχει αναπτυχθεί αντοχή σε πολλά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως. Δίνεται συνήθως σε συνδυασμό με αζιθρομυκίνη ή δοξυκυκλίνη, καθώς η γονόρροια μπορεί να συνυπάρχει με χλαμύδια, η οποία δεν θεραπεύεται με κεφτριαξόνη. Παρόλα αυτά έχει αρχίσει να εμφανίζεται αντοχή και σε αυτό το φάρμακο.

Κολπίτιδα

Κολπίτιδα

Η κολπίτιδα είναι μικροβιακή λοίμωξη ή φλεγμονή που έχει ως αποτέλεσμα να διαταράσσεται η σύσταση των φυσιολογικών κολπικών εκκρίσεων. Συνήθως η κολπίτιδα είναι αποτέλεσμα μόλυνσης με παθογόνους μικροοργανισμούς όπως είναι τα βακτήρια και οι μύκητες, που είτε προέρχονται από το παχύ έντερο και μεταναστεύουν στον κόλπο διαμέσου του περινέου είτε βρίσκουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν εξαιτίας κάποιων διαταραχών. Ανάλογα με τον υπεύθυνο οργανισμό, μπορούμε να διακρίνουμε τις εξής κατηγορίες κολπίτιδας:
  • Τριχομοναδική κολπίτιδα
  • Μυκητιασική κολπίτιδα
  • Βακτηριακή κολπίτιδα
  • Κολπίτιδα από χλαμύδια

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου

Δευτέρα 18:00 - 21:00
Τρίτη 11:00 - 14:00 & 18:00 - 21:00
Τετάρτη 11:00 - 14:00
Πέμπτη 18:00 - 21:00
Παρασκευή 11:00 - 14:00
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Social Media

Προφίλ

Το Δερματολογικό Ιατρείο μας στο Γαλάτσι, καλύπτει όλο το φάσμα της κλινικής, αισθητικής και laser δερματολογίας...