Υπάρχει η φυσιολογική τριχόπτωση κατά την οποία χάνονται καθημερινά κάποιες τρίχες, λόγω του γεγονότος ότι η τρίχα ανακυκλώνεται. Περί τις 100.000 με 150.000 τρίχες βρίσκονται στο τριχωτό της κεφαλής.
Φυσιολογικά πέφτουν καθημερινά 50-100 τρίχες καθώς η τρίχα έχει τρεις φάσεις ζωής: την αναγενή, την καταγενή και την τελογενή, κατά τις οποίες η τρίχα αντικαθίσταται και αναπτύσσεται ξανά.
Υπάρχει όμως και η τριχόπτωση κατά την οποία πέφτουν περισσότερες από 100 τρίχες ημερησίως, από τις οποίες κάποιες δεν επανεμφανίζονται. Η πτώση δεν είναι σταθερή και παρουσιάζει εποχική διακύμανση.
Αυτή η τριχόπτωση είναι η παθολογική.
Έτσι δημιουργείται αραίωση στο κεφάλι διαφόρων βαθμών (στάδια αλωπεκίας σύμφωνα με τις κλίμακες Hamilton και Ludwig) η οποία ανάλογα με το μέγεθος της αραίωσης, ονομάζεται αλωπεκία.
Ο φυσιολογικός αριθμός τριχών που μπορεί να χάσει κανείς κάθε μέρα είναι από 50 έως 100 τρίχες
Ακριβώς το αντίθετο! Το συχνό λούσιμο είναι ευεργετικό για τα μαλλιά γιατί απομακρύνει τις λιπαρές εκκρίσεις των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος του κεφαλιού, οι οποίες περιέχουν μεγάλες ποσότητες Διυδροτεστοστερόνης. Η Διυδροτεστοστερόνη που εκκρίνεται όταν παραμένει στο δέρμα απορροφάται και πάλι από αυτό προκαλώντας τριχόπτωση γιατί καταστρέφει το τριχοθυλάκιο.
Όχι. Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια αυτομεταμόσχευση. Τα τριχοθυλάκια που παίρνουμε αφαιρούνται μόνο από τη ζώνη σταθερής τριχοφυΐας του ίδιου ατόμου και μεταφέρονται για να καλύψουν την κενή περιοχή μόνο του ίδιου ατόμου. Κανείς δεν μπορεί να γίνει «δότης» τριχοθυλακίων σε κάποιον άλλο.
Φυσικά. Αγχώδεις εμπειρίες, όπως ένα χειρουργείο ή ο θάνατος προσφιλούς προσώπου μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Πρόκειται για προσωρινό φαινόμενο που καλείται alopecia areata. Αρκεί να μην συνυπάρχει και άλλο, οργανικό πρόβλημα, γιατί τότε το στρες αποτελεί μόνο την αφορμή. Εάν δεν συνυπάρχει άλλο πρόβλημα, τότε τα μαλλιά μετά από λίγο θα φυτρώσουν και πάλι φυσιολογικά.
Πολύ συχνά συνυπάρχει λιπαρότητα μαλλιών και δέρματος με τριχόπτωση. Συνήθως οφείλεται στον ίδιο παράγοντα, που είναι οι ανδρικές ορμόνες, οι οποίες προκαλούν και υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων. Αποτελούν όμως δύο χωριστές καταστάσεις και απαιτούν διαφορετική αγωγή. Αντιμετωπίζοντας τη λιπαρότητα δεν λύνεται το πρόβλημα της τριχόπτωσης. Τελικά η λιπαρότητα των μαλλιών δεν είναι αίτιο τριχόπτωσης.
Χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις διάφορες βαφές των μαλλιών καθώς και η θερμότητα από τον στεγνωτήρα μπορούν κάψουν και να ταλαιπωρήσουν την ίδια την τρίχα. Δεν είναι όμως αυτό αρκετό για να προκαλέσουν τριχόπτωση, που καθορίζεται από το θύλακά της, που είναι κάτω από το δέρμα. Τα χαρακτηριστικά μιας τρίχας όπως και το αν θα πέσει ή όχι, καθορίζονται από τον θύλακα της και όχι από την ίδια την τρίχα. Π.χ. ότι χρώμα και αν βάψετε μια τρίχα από μέσα θα εμφανιστεί το πραγματικό της χρώμα.
Βεβαίως. Απαιτείται όμως παρατεταμένη και μεγάλη αναιμία για να σχετιστεί με την τριχόπτωση. Πρακτικά αυτό δεν συμβαίνει στις Δυτικές κοινωνίες. Είναι συχνό φαινόμενο σε υποσιτιζόμενες χώρες π.χ. Αφρική όπου βλέπουμε παιδιά με πρησμένες κοιλιές από την υπολευκωματιναιμία και γυμνά κεφάλια από την ασιτία, όχι όμως στην Ελλάδα. Διορθώνοντας την αναιμία – πολύ σωστά – δεν αντιμετωπίζουμε την τριχόπτωση. Αποτελεί προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης όμως, η διόρθωση της αναιμίας. Πόσο συχνό είναι το ορμονικό πρόβλημα στις γυναίκες με τριχόπτωση; Σπάνιο, κάτω από το 5% των περιπτώσεων. Ορμονικός έλεγχος απαιτείται όταν υπάρχουν και άλλες κλινικές ενδείξεις, π.χ. διαταραχές της περιόδου, που να συνηγορούν σε αυτό. Στις σπάνιες αυτές περιπτώσεις απαιτείται ενδοκρινολογική αντιμετώπιση, παράλληλα με την αγωγή της τριχόπτωσης για να υπάρξει αποτέλεσμα.
Ναι, μόνο για τη συνήθη ανδρογενετικού τύπου τριχόπτωσης είτε σε άνδρες είτε σε γυναίκες. Η γενετική προδιάθεση δεν είναι συνήθως απλή και ξεκάθαρη υπόθεση. Γενετικές πληροφορίες παίρνουμε και από τους δύο γονείς μας, όχι μόνο από τον πατέρα. Συχνά όμως παρατηρώντας και συλλέγοντας πληροφορίες για τους γονείς ή και τους παππούδες του ενδιαφερόμενου, δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξη της τριχόπτωσης – πολύ σημαντικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της. Εάν κάποιος έχει φαλακρό πατέρα και αρχίζει να χάνει μαλλιά σε μικρή ηλικία είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι δυστυχώς έχει προδιαγεγραμμένο μέλλον… στο θέμα της τριχόπτωσης. Βέβαια το γεγονός αυτό δεν μας δίδει τις σημαντικές πληροφορίες που θέλουμε για την τελική έκταση του προβλήματος, ούτε για το ρυθμό εξέλιξης. Απαιτείται μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση του γιατρού για να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα.
Στη περίπτωση της ανδρογενετικής αλωπεκίας, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μόνο οι θύλακες των τριχών στο μπροστά και πάνω μέρος του τριχωτού της κεφαλής είναι ευαίσθητοι στη βλαπτική δράση των ανδρικών ορμονών για τα άτομα εκείνα που έχουν την κληρονομική προδιάθεση. Θα έχετε παρατηρήσει ότι ακόμα και σε προχωρημένες βαθμίδες τριχόπτωσης υπάρχει μια ζώνη μαλλιών που παραμένει υγιής ( ζώνη σταθερής τριχοφυίας). Είναι αυτά ακριβώς τα μαλλιά που εκμεταλλευόμαστε και μεταφέρουμε στην μεταμόσχευση μαλλιών, για αυτό ακριβώς το λόγο δεν πέφτουν ποτέ και είναι μόνιμα, καθώς ακολουθούν αυτά τα χαρακτηριστικά και στη περιοχή που τα τοποθετούμε.
Όταν η τρίχα ενός θύλακα φθάσει στην τελογενή της φάση και δεν δημιουργηθεί η νέα τρίχα της αναγενούς φάσης, που θα ξαναρχίσει ένα νέο κύκλο, τελικά καταλήγει σε μια λεπτή τρίχα που δεν μεγαλώνει και ο χρόνος ζωής της είναι ένας χρόνος το μέγιστο. Αυτή η κατάσταση όταν παραταθεί για πολύ χρονικό διάστημα, δεν είναι αναστρέψιμη στις περισσότερες περιπτώσεις. Στη περιοχή που υπήρχαν πριν τρίχες και τώρα δεν υπάρχουν, εσωτερικά δεν παραμένει ο θύλακας ης τρίχας. Το σώμα μας δεν συντηρεί όργανα τα οποία δεν λειτουργούν και δεν εξυπηρετούν κάτι.