Please enable JS

Παθήσεις Τριχών

Παθήσεις τριχών

Η αυξημένη τριχοφυΐα ή υπερτρίχωση αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τη σύγχρονη γυναίκα, δεδομένου ότι οι κανόνες αισθητικής της εποχής μας επιβάλλουν ένα μοντέλο γυναίκας με πρόσωπο και σώμα από τα οποία να απουσιάζουν τελείως οι τρίχες.

Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός ότι στις μέρες μας όλο και περισσότεροι άνδρες, για λόγους αισθητικής, ενοχλούνται από την τριχοφυΐα τους. Ετσι, η πλειονότητα των γυναικών αλλά και αρκετοί άνδρες έχουν επιδοθεί σε έναν ανελέητο αγώνα αντιμετώπισης της τριχοφυΐας με κάθε μέσο, που συχνά αγγίζει τα όρια του παραλόγου και που μεταφράζεται σε μεγάλο οικονομικό κόστος, αλλά και σε επιπρόσθετα προβλήματα, κυρίως ψυχολογικά, που πολλές φόρες καταλήγουν ακόμη και σε νευρώσεις. Οπωσδήποτε είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι η τρίχα είναι ένα φυσιολογικό και αναγκαίο εξάρτημα του δέρματος, που σκοπό έχει να μας προφυλάξει.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η εμφάνιση αυξημένης τριχοφυΐας μπορεί να αφορά ένα πιο σοβαρό πρόβλημα και να αποτελεί σύμπτωμα κάποιας υποκείμενης ενδοκρινικής ή άλλης νόσου, για τη διερεύνηση της οποίας θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον ειδικό γιατρό.

Η παρουσία αυξημένης τριχοφυΐας αφορά δύο νοσολογικές καταστάσεις που ορίζονται ως:

  • υπερτρίχωση
  • δασυτριχισμός.

Συχνές Ερωτήσεις για την Τριχόπτωση

Πόσες τρίχες είναι φυσιολογικό να χάνω κάθε μέρα;

Ο φυσιολογικός αριθμός τριχών που μπορεί να χάσει κανείς κάθε μέρα είναι από 50 έως 100 τρίχες

Το συχνό λούσιμο προκαλεί τριχόπτωση;

Ακριβώς το αντίθετο! Το συχνό λούσιμο είναι ευεργετικό για τα μαλλιά γιατί απομακρύνει τις λιπαρές εκκρίσεις των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος του κεφαλιού, οι οποίες περιέχουν μεγάλες ποσότητες Διυδροτεστοστερόνης. Η Διυδροτεστοστερόνη που εκκρίνεται όταν παραμένει στο δέρμα απορροφάται και πάλι από αυτό προκαλώντας τριχόπτωση γιατί καταστρέφει το τριχοθυλάκιο.

Είναι δυνατή η μεταμόσχευση τριχοθυλακίων από ένα άτομο σε κάποιο άλλο;

Όχι. Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια αυτομεταμόσχευση. Τα τριχοθυλάκια που παίρνουμε αφαιρούνται μόνο από τη ζώνη σταθερής τριχοφυΐας του ίδιου ατόμου και μεταφέρονται για να καλύψουν την κενή περιοχή μόνο του ίδιου ατόμου. Κανείς δεν μπορεί να γίνει «δότης» τριχοθυλακίων σε κάποιον άλλο.

Συμβάλει το στρες στην πτώση των μαλλιών;

Φυσικά. Αγχώδεις εμπειρίες, όπως ένα χειρουργείο ή ο θάνατος προσφιλούς προσώπου μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Πρόκειται για προσωρινό φαινόμενο που καλείται alopecia areata. Αρκεί να μην συνυπάρχει και άλλο, οργανικό πρόβλημα, γιατί τότε το στρες αποτελεί μόνο την αφορμή. Εάν δεν συνυπάρχει άλλο πρόβλημα, τότε τα μαλλιά μετά από λίγο θα φυτρώσουν και πάλι φυσιολογικά.

Η λιπαρότητα των μαλλιών προκαλεί τριχόπτωση;

Πολύ συχνά συνυπάρχει λιπαρότητα μαλλιών και δέρματος με τριχόπτωση. Συνήθως οφείλεται στον ίδιο παράγοντα, που είναι οι ανδρικές ορμόνες, οι οποίες προκαλούν και υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων. Αποτελούν όμως δύο χωριστές καταστάσεις και απαιτούν διαφορετική αγωγή. Αντιμετωπίζοντας τη λιπαρότητα δεν λύνεται το πρόβλημα της τριχόπτωσης. Τελικά η λιπαρότητα των μαλλιών δεν είναι αίτιο τριχόπτωσης.

Οι βαφές και ο στεγνωτήρας (πιστολάκι) των μαλλιών προκαλούν τριχόπτωση;

Χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις διάφορες βαφές των μαλλιών καθώς και η θερμότητα από τον στεγνωτήρα μπορούν κάψουν και να ταλαιπωρήσουν την ίδια την τρίχα. Δεν είναι όμως αυτό αρκετό για να προκαλέσουν τριχόπτωση, που καθορίζεται από το θύλακά της, που είναι κάτω από το δέρμα. Τα χαρακτηριστικά μιας τρίχας όπως και το αν θα πέσει ή όχι, καθορίζονται από τον θύλακα της και όχι από την ίδια την τρίχα. Π.χ. ότι χρώμα και αν βάψετε μια τρίχα από μέσα θα εμφανιστεί το πραγματικό της χρώμα.

Η αναιμία προκαλεί τριχόπτωση;

Βεβαίως. Απαιτείται όμως παρατεταμένη και μεγάλη αναιμία για να σχετιστεί με την τριχόπτωση. Πρακτικά αυτό δεν συμβαίνει στις Δυτικές κοινωνίες. Είναι συχνό φαινόμενο σε υποσιτιζόμενες χώρες π.χ. Αφρική όπου βλέπουμε παιδιά με πρησμένες κοιλιές από την υπολευκωματιναιμία και γυμνά κεφάλια από την ασιτία, όχι όμως στην Ελλάδα. Διορθώνοντας την αναιμία – πολύ σωστά – δεν αντιμετωπίζουμε την τριχόπτωση. Αποτελεί προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης όμως, η διόρθωση της αναιμίας. Πόσο συχνό είναι το ορμονικό πρόβλημα στις γυναίκες με τριχόπτωση; Σπάνιο, κάτω από το 5% των περιπτώσεων. Ορμονικός έλεγχος απαιτείται όταν υπάρχουν και άλλες κλινικές ενδείξεις, π.χ. διαταραχές της περιόδου, που να συνηγορούν σε αυτό. Στις σπάνιες αυτές περιπτώσεις απαιτείται ενδοκρινολογική αντιμετώπιση, παράλληλα με την αγωγή της τριχόπτωσης για να υπάρξει αποτέλεσμα.

Η κληρονομικότητα είναι αιτία τριχόπτωσης;

Ναι, μόνο για τη συνήθη ανδρογενετικού τύπου τριχόπτωσης είτε σε άνδρες είτε σε γυναίκες. Η γενετική προδιάθεση δεν είναι συνήθως απλή και ξεκάθαρη υπόθεση. Γενετικές πληροφορίες παίρνουμε και από τους δύο γονείς μας, όχι μόνο από τον πατέρα. Συχνά όμως παρατηρώντας και συλλέγοντας πληροφορίες για τους γονείς ή και τους παππούδες του ενδιαφερόμενου, δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξη της τριχόπτωσης – πολύ σημαντικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της. Εάν κάποιος έχει φαλακρό πατέρα και αρχίζει να χάνει μαλλιά σε μικρή ηλικία είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι δυστυχώς έχει προδιαγεγραμμένο μέλλον… στο θέμα της τριχόπτωσης. Βέβαια το γεγονός αυτό δεν μας δίδει τις σημαντικές πληροφορίες που θέλουμε για την τελική έκταση του προβλήματος, ούτε για το ρυθμό εξέλιξης. Απαιτείται μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση του γιατρού για να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα.

Γιατί χάνω τα μαλλιά μου μόνο από το πάνω μέρος του κεφαλιού;

Στη περίπτωση της ανδρογενετικής αλωπεκίας, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μόνο οι θύλακες των τριχών στο μπροστά και πάνω μέρος του τριχωτού της κεφαλής είναι ευαίσθητοι στη βλαπτική δράση των ανδρικών ορμονών για τα άτομα εκείνα που έχουν την κληρονομική προδιάθεση. Θα έχετε παρατηρήσει ότι ακόμα και σε προχωρημένες βαθμίδες τριχόπτωσης υπάρχει μια ζώνη μαλλιών που παραμένει υγιής ( ζώνη σταθερής τριχοφυίας). Είναι αυτά ακριβώς τα μαλλιά που εκμεταλλευόμαστε και μεταφέρουμε στην μεταμόσχευση μαλλιών, για αυτό ακριβώς το λόγο δεν πέφτουν ποτέ και είναι μόνιμα, καθώς ακολουθούν αυτά τα χαρακτηριστικά και στη περιοχή που τα τοποθετούμε.

Σε κάποια σημεία του κεφαλιού έχω μικρές τρίχες σαν χνούδι που δεν μεγαλώνουν. Μπορούν να ξαναγίνουν κανονικά μαλλιά;

Όταν η τρίχα ενός θύλακα φθάσει στην τελογενή της φάση και δεν δημιουργηθεί η νέα τρίχα της αναγενούς φάσης, που θα ξαναρχίσει ένα νέο κύκλο, τελικά καταλήγει σε μια λεπτή τρίχα που δεν μεγαλώνει και ο χρόνος ζωής της είναι ένας χρόνος το μέγιστο. Αυτή η κατάσταση όταν παραταθεί για πολύ χρονικό διάστημα, δεν είναι αναστρέψιμη στις περισσότερες περιπτώσεις. Στη περιοχή που υπήρχαν πριν τρίχες και τώρα δεν υπάρχουν, εσωτερικά δεν παραμένει ο θύλακας ης τρίχας. Το σώμα μας δεν συντηρεί όργανα τα οποία δεν λειτουργούν και δεν εξυπηρετούν κάτι.

Επικοινωνείστε μαζί μας

210 213 4454