Η χαρτογράφηση σπίλων είναι μία διαδικασία κατά την οποία καταγράφεται ο αριθμός και η ακριβής θέση των σπίλων σε ολόκληρο το σώμα. Για την πραγματοποίηση της χαρτογράφησης χρησιμοποιείται ψηφιακό δερματοσκόπιο, με το οποίο ελέγχεται το μέγεθος, το σχήμα, το περίγραμμα και το χρώμα του κάθε σπίλου. Τα αποτελέσματα της χαρτογράφησης σπίλων αποθηκεύονται και έτσι ο δερματολόγος είναι σε θέση να παρακολουθεί ενδεχόμενες μεταβολές στους σπίλους σε βάθος χρόνου. Η πραγματοποίηση χαρτογράφησης σπίλων σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μπορεί να εντοπίσει τα πρώτα συμπτώματα μελανώματος. Σε περίπτωση που γίνει έγκαιρη διάγνωση, το μελάνωμα μπορεί να θεραπευτεί
Η χαρτογράφηση των σπίλων (ελιών) είναι η πιο προηγμένη μέθοδος για έγκαιρη διάγνωση του δερματικού καρκίνου. Με την χρήση ιατρικής κάμερας κάνουμε λήψη φωτογραφιών υπερυψηλής ανάλυσης (ψηφιακή δερματοσκόπηση). Επιπλέον, με την συνολική φωτογράφιση του σώματος οι σπίλοι χαρτογραφούνται και εντοπίζονται με ακρίβεια στις επαναληπτικές εξετάσεις. Κατά την πρακτική των τακτικών επανελέγχων οι αρχικές και οι επαναληπτικές φωτογραφίες συγκρίνονται και έτσι εντοπίζεται η παραμικρή διαφοροποίηση και πιθανή εμφάνιση δερματικού καρκίνου σε πρώιμο στάδιο.
Υπάρχουν 5 κανόνες που μας βοηθούν να αξιολογήσουμε τους ύποπτους σπίλους. Σπίλοι που παρουσιάζουν τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά πρέπει να εξετάζονται.
Κάθε διαφοροποίηση πρέπει να εξετάζεται άμεσα και να αξιολογείται.
Εάν συμβαίνει οτιδήποτε από τα παρακάτω, επισκεφθείτε τον ιατρό άµεσα.
Πρόκειται για κακοήθη όγκο των μελανοκυττάρων, που είναι τα κύτταρα που παράγουν τη μελανίνη (χρωστική που προκαλεί το μαύρισμα). Συνήθως εκδηλώνεται με μια καφέ ή μαύρη κηλίδα, είτε σε υγιές δέρμα είτε σπανιότερα μέσω κάποιας προϋπάρχουσας ελιάς. Το μελάνωμα ευνοείται από έντονες, μικρής διάρκειας εκθέσεις στον ήλιο, ιδιαίτερα αυτές που προκαλούν ηλιακά εγκαύματα
Όλοι οι άνθρωποι έχουν πιθανότητες να προσβληθούν. Και σε αντίθεση με τα καρκινώματα, το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία: αν και το ήμισυ των μελανωμάτων εμφανίζεται σε άτομα άνω των 50 ετών, αποτελεί έναν από τους συχνότερους καρκίνους στους νέους (σπανίως στα παιδιά, η μέση ηλικία κατά τη διάγνωση εκτιμάται ότι είναι τα 30 έτη)
Αν και είναι ο σπανιότερος καρκίνος του δέρματος, το κακοήθες μελάνωμα θεωρείται ο πιο επικίνδυνος καρκίνος του δέρματος, καθώς μπορεί να προκαλέσει μετάσταση, πρέπει να διαγνωστεί το συντομότερο δυνατόν. Όσο νωρίτερα πραγματοποιηθεί η διάγνωση, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες ίασης.
Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών, είναι δυνατή η πλήρης ίαση ενός μελανώματος αν η θεραπεία πραγματοποιηθεί στο πρώτο στάδιό του. Επομένως, αν ανακαλύψετε κάποιο ύποπτο σημάδι, είναι απολύτως απαραίτητο να μας συμβουλευτείτε .